Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Internetbristen har varit påtaglig i hela landet.
Internetbristen har varit påtaglig i hela landet.

Internetbrist över hela Sverige

Publicerad: 2010-03-01

Under februari månad har Sveriges internetreserver legat farligt låga och vid ett tillfälle under söndagsskvällen blev den lilla orten Örkelljunga i SKåne helt utan Internet under ett par timmar.

Leif Engvald 43, ensamstående skogsbrukare från Örkelljunga berättar;
- Jag skulle titta på några naturbilder på kvällen men när jag slog på datorn så fick jag ingen respons. Vad jag än knappade in fick jag bara samma resultat, "The internet has run out, please refill".

I resten av landet har Internet ännu inte tagit slut, men i vissa regioner överväger man nu att ransonera tillgången till internet. Orsaken till problemet uppges vara de många bredbandsuppkopplingar som finns i Sverige, dessa nyttjar en mycket stor del Internet ibland så mycket som 1000 megabyte i sekunden, men i företagens servrar finns inte tillräckligt med internet.

Leif Grönqvist är resursansvarig vid Bredbandsbolaget vilka pressats hårt under februari månad;
- Internetbristen har varit påtaglig under hela februari och den här söndagen så var det närapå att spricka. Våra servrar är nästan tomma. I extrema nödlägen får vi köpa Internet från USA via Atlantkabeln, men det är dyrt och bara en temporär lösning för oss.

- Vi har säkrat en stor leverans internet om nästan tvåtusen fat som kommer att anlända från Singapore om två veckor då fraktfartyget anländer i Göteborg, vi hoppas det kan dämma upp efterfrågan ett tag,
förklarar Leif Grönqvist.

Även Comhem har drabbats av internetbrist men deras kunder har inte märkt av någonting eftersom Comhems vanliga internetuppkoppling redan är så in i helvete jävla slö.

Professor i nätverkskommunikation vid KTH i Stockholm, Magnus Stollerud, menar att internetbristen bottnar i att tillgångarna inte kan möta efterfrågan;
- Det produceras helt enkelt för lite Internet i världen, och de stora producenterna säljer inte hela sin produktion. De länder som har stora tillgångar av Internet, främst då USA, vissa asiatiska länder som Taiwan, samt Japan där internet uppfanns, håller väldigt hårt på sina tillgångar.

Magnus Stollerud menar dock att en hel del Internet slösas bort och att nyare datorer skulle kunna utnyttja internetresurserna bättre;
- Vi kan vidta vissa grundläggande åtgärder för att undvika slöseri med Internet. Med ett nytt och effektivare modermodem kan till en vanlig dator spara upp till 8.3% Internet genom att "cacha" internetsidor i cookies, man sparar helt enkelt sidorna tills senare då de behövs, förklarar Stollerud.

- Detta är bara marginella besparingsåtgärder, för att få en långsiktig löstning måste vi antingen få igång en inhemsk produktion av Internet, eller säkra en stabil källa från en pålitlig producent. Vissa förespråkar en kabel över Östersjön till Ryssland som kan erbjuda relativt billigt internet, men detta är förknippat med risker, berättar Stollerud.

- Ryssarna skulle kunna använda det som ett vapen, under 2008 slog till exempel Ryssland som en markering av internet för hela Ukraina under tre dagar, det rådde kaos på den tredje dagen, landet var upplösningstillstånd, ingen hade kunnat titta på en enda YouTube video på 72 timmar.

- Vill vi verkligen hamna i en situation där vi gjort oss beroende av Ryssland för all vår porr och roliga videoklipp på skateboardåkande hundar?
Frågar sig Stollerud.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev