Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Hunden Aramis dömdes till 350.000 kronor i skadestånd för illegal fildelning.
Hunden Aramis dömdes till 350.000 kronor i skadestånd för illegal fildelning.

Hund dömd för fildelning

Publicerad: 2009-04-07

Som en konsekvens av den oigenomtänkta IPRED-lagstiftningen har en hund nu dömts for spridning av upphovsrättsskyddat material.

Antipiratbyråns spaning avslöjade att någon ur familjen Karlsson i Stockholmsförorten Stuvsta fildelade upphovsrättsskyddat material. Man lät meddela IFPI, skivbranschens organ i Sverige, som skickade ett kravbrev med hot om lagliga åtgärder till familjen Karlsson.

Familjen sade sig stå ovetandes om att någon fildelning skett, vid de aktuella tidpunkterna har hela familjen sagt sig vara upptagna, den enda som inte kunnat förklara vart han uppehållit sig ar familjens sexåriga blandrashund (Schäfer/Golden retriever) Aramis.

Eftersom IPRED-lagen varken kan bevisa vem som suttit bakom en dator, eller vem som nyttjat ett trådlöst nätverk sa dömdes Aramis for spridning av upphovsrättsskyddat material och har nu ett skadeståndskrav på 350.000 kronor på sig. Filerna som laddats ned och delats är förutom ett antal musikalbum och filmer även ett omfattande pornografiskt material, titlar såsom "Bring em young 4" och "American Gokkun 6" återfinns bland det nedladdade materialet.

Aramis saknar dock egen inkomst, och de få ägodelar han hade, en vattenskål och diverse tennisbollar, har redan konfiskerats och sålts av kronofogden.

Familjen själva är fortfarande I chocktillstånd.

- Vi visste att Aramis ofta ar uppe sent om nätterna när han är ensam vaken i huset, men detta hade vi inte förväntat oss, berättar mamma Anneli Karlsson 41.

- Jag kan inget om datorn! Det var hunden, kommenterar! Pappa Leif Karlsson 43.

Ninni Karlsson, familjens dotter på 11 år, kommenterar:

- Aramis ar en olydig hund, han sitter inte ned ibland nar jag säger till honom.

Aramis själv har valt att inte kommentera händelsen, vid tillfället då Svenskbladet sökte honom för en kommentar var han upptagen med att vila sig på hallmattan och slicka sina testiklar.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev