Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Korkade människor på facebook trodde de hade chans på en gratis laptop.
Korkade människor på facebook trodde de hade chans på en gratis laptop.

Giriga svenskar går på ny laptopbluff på Facebook

Publicerad: 2010-01-19

Bara några timmar efter att den största svenska facebookbluffen någonsin avslöjades så genomfördes ännu en liknande i en grupp med nästan 5000 medlemmar, i gruppen som kallas "Apple Macbook pro skänkes iväg 1 Februari gå med och ha chans att vinna" har åtskilliga lättlurade människor som vill ha någonting gratis samlats.

Tidigare under dagen hade facebookgruppen "2kr per medlem till jordbävningsoffren i Haiti" avslöjats som en bluff och i samma veva beskrevs det i den hur gruppen skapats för att utöva nekrofili med kroppar från Haiti. Diverse bilder på döda människor och annat tjafs postades också vilket fick alla normala människor att må illa.

Margareta Isenhak, professor i sociala medier vid IT-universitetet i Kista kommenterar;
- Haitigruppen spelade på folks känslor och lyckades på så vis samla enormt många medlemmar, hela 2.3% av Sveriges befolkning gick med i gruppen.

- Denna grupp där man påstår sig lotta ut en laptop motiveras dock av folks girighet att få någonting dyrt helt gratis och man kan väl nästan säga att dem förtjänar att bli lurade, som de giriga svin de visat sig vara.

Vid kl 00:45 på torsdagen var det fortfarande okänt vad gruppen skulle komma att byta namn till, experter var oense om vad det kunde tänkas bli. Något nazistiskt eller rasistiskt ansågs trovärdigt, medan nekrofili, pedofili och andra sexuella böjelser ansågs som lågoddsare eftersom de varit väldigt uttjatade den senaste tiden.

Samma experter anser dock att de som utför facebookbluffarna varit rätt fantasilösa i sitt val av namn. Bland de namn som skulle skapa mest obehagskänsla och man fruktar mest att gruppen ska byta till återfinns "Vi som vill se Anna Odells pattar", "Vi som felchat Kevin Borg" samt "Per Gessle till Schlagerfestivalen 2010".

"Apple Macbook pro skänkes iväg 1 Februari gå med och ha chans att vinna"

http://www.facebook.com/group.php?v=wall&ref=ts&gid=413965375544


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby