Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Nu har forskare hittat anledningen till att du aldrig får ha dina pommes frites ifred.
Nu har forskare hittat anledningen till att du aldrig får ha dina pommes frites ifred.

Forskare har identifierat smygätningsgen hos kvinnor

Publicerad: 2012-10-08

Ett forskningsteam vid Karolinska institutet i Stockholm har lyckats isolera den gen som gör att kvinnor nekar till att beställa in en viss sorts mat men sedan äter från sin partners tallrik.

Forskningsledaren Lennart Sahlin berättar för Svenskbladet;
- Vi har alla varit på McDonalds och frågat vår partner ifall hon vill ha pommes frites, hon säger ett klart nej, men ändå när man fått in maten så sitter hon där och äter av dina pommes.

- Vi kan nu förklara detta vetenskapligt, efter sex års studier har vi lyckats isolera den gen som gör att vissa kvinnor vägrar beställa in det dom vill äta.

Det handlar alltså om en ärftlig gen som orsakar beteendet, hos vissa kvinnor återfinns genen, hos andra inte. Genen existerar inte hos män vilket förklarar varför dom aldrig smygäter av en kvinnas pommes frites utan alltid beställer in egna.

Kritiska röster
Genforskning har traditionellt sett utförts enbart på djur, och det finns just många kritiker som menar att forskningen kan missbrukas.

- Rent etiskt är det tveksamt ifall den här typen av forskning har praktisk nytta, den kan ju användas både på hjälpsamt vis, men även på oetiskt vis, berättar Professor Göran Stollerud, trefaldig Nobelprisvinnare och etikforskare, vid Uppsala Universitet.

- Förutom att förstå sin partner bättre skulle man kunna utveckla olika typer av medicinering som blockerar genen, precis som antidepressiva läkemedel fungerar.

Stollerud ser dock situationer då forskningen kan missbrukas.
- Man kan tänka sig situationer där män testar kvinnor i smyg för att gallra bort potentiella partners som bär på denna gen. Den typen av påverkan på vårt samhälle är helt oetisk.

- Dock om man är helt ärlig är det ju faktiskt jävligt skönt att få ha sin mat ifred resten av livet.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev