Amazon.se
Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
5 Oktober 2022
 
Gruppen "Stoppa drogförsäljningen till barn" har räddat massor av barn.
Gruppen "Stoppa drogförsäljningen till barn" har räddat massor av barn.

Folk lurade att Facebookgrupper betyder något

Publicerad: 2009-12-09

Under tisdagen avslöjades det för tusentals ovetande naiva svenskar att Facebookgrupper inte har någon som helst betydelse eller effekt utanför datorskärmen som Svensson sitter och pöser framför. Ögonöppnaren för många personer var när ett par finniga tonåringar bytt namn på en grupp som utgav sig för att skänka pengar till hjärtforskning, det nya namnet på gruppen var "Avskaffa rösträtten för kvinnor".

Denna händelse fick tusentals personer att inse att Facebookgrupper totalt saknar verklighetsanknytning, detta har varit en hård insikt för många svenska Facebookanvändare. Jalle Bockström 22 år berättar för Svenskbladet om sin besvikelse när grupperna avslöjades som värdelösa;
- Jag trodde att om jag gick med i gruppen för "Hjälp dem hemlösa" så skulle de automatiskt få någonstans att bo, desto fler medlemmar gruppen fick desto fler skulle få någonstans att bo.

- Om någon hade sagt till mig att jag istället måste skänka pengar till en organisation för hemlösa eller engagera mig och arbeta som volontär hade jag sagt nej på direkten, själva charmen med Facebook var ju att man kunde hjälpa utan att behöva anstränga sig för mycket, förklarar Jalle.

En annan person som också varit mycket aktiv på Facebook i en mängd grupper bland annat för att hjälpa hemlösa, förhindra drogförsäljning till barn samt hjälpa svältande barn i Afrika är Klara Sundin 46;
- Jag hade gått med i massor av olika grupper, bland annat var det en grupp "Stoppa drogförsäljningen till barn" som över 14.000 människor gått med i, det var en självklarhet att gå med, att droger säljs till barn är ju fullkomligt förskräckligt.

- Jag blev chockerad när jag hörde att det inte spelade någon roll hur många medlemmar gruppen hade eftersom att alla 14.000 människorna som gått med i gruppen bara klickat på en knapp på internet en gång innan de fortsatte att sitta på sitt feta arsle och inte göra ett skvatt. Eller det är ju faktiskt inte helt sant, ett par av medlemmarna postade ju gnälliga eller förfärande kommentarer i gruppen också, det hindrade säkert drogförsäljningen till några barn.

Esbjörn Trohnlund, professor i sociologi vid Lunds universitet och expert på Facebookgrupper har kommenterat fenomenet;
- Att gå med i Facebookgrupper lindrar Svenne-banans ångest, men egentligen är det en passiv icke-handling vilken nästan, bara nästan, är lika korkad som Anton Abeles ställningstagande gentemot våld. Om man verkligen vill stoppa drogförsäljning till barn bör man prata med barn och ungdomar och ställa upp i saker som föräldravandringar "Farsor på stan"/"Morsor på stan", inte sitta med tummen i arslet hemma och titta på "Bonde söker fru".


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD DN DN2 Aftonbladet Kristanstad SVT UNT Nyhetskanalen
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 13 kommentarer

Vredcoach
Grundfelet med alltsammans är helt enkelt folk. Man borde skapa gruppen "Vi som är emot folk" och som har till syfte att avskaffa folk!

Tom Eriksson, (för 47 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Ja, folk är duktiga på att sitta på arslet och bara trycka
Nä, det kan de inte. De är bara grupper på FB. Jag tror knappast att de som gör grupperna är speciellt engagerade, annars skulle de gjort något mer värdefullt än att sitta på FB och skapa grupper till ingen nytta..

gnu, (för 51 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Ja, folk är duktiga på att sitta på arslet och bara trycka
..men att sen göra något, det är det inte många som orkar, fattar inte hur folk kan vara så naiva och lata, grupperna på F-boken kan göra skillnad OM folk verkligen GÖR något oxå!!!

Helene, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Brun
Så du menar att man inte kan bota bröstcancer genom att ange färger i sin status. Jag känner mig grundlurad.

Rosa, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Fail
å 4chan ;)

knaster, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank