Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Evolutionen som den ser ut numera.
Evolutionen som den ser ut numera.

Flashbackanvändare förstår ironi

Publicerad: 2010-06-11

Användarna vid forumet Flashback har, enligt en ny studie, lärt sig att förstå ironi. 

Det gäller främst användarna som skriver i forumen om Yttrandefrihet samt Aktuella brott och kriminalfall på Flashback som tidigare haft svåra problem att ta till sig ironi. Men en ny rapport menar alltså att dessa individer har lärt sig att läsa in undertext samt hantera det omvända i språket som är nyckeln till att förstå ironi.

I vanliga fall sker detta när man är 9-10 år gammal.

Enligt studien, ska det även i sammanhanget nämnas, är det svårare att förstå ironi utan att se sändaren av ironin, då man i den digitala världen förlorar viktiga signaler, såsom tonläge, kroppsspråk, etc. 

Horst Schwarzwald, (ej) leg. filosofie doktor i sociala medier, som genomfört studien kommenterar den:

- Jag har arbetat på studien i 12 år. I och med Flashbacks inträde på internet framkom att människan inte alls kommit så långt i evolutionen som man tidigare hade trott. Det framkom att människan var direkt korkad, inskränkt och till på köpet - helt omotiverat - högfärdig. Man kommer att få skriva om evolutionsteorin. 

Schwarzwald igen:

- Jag har även lagt märke till det faktum att forumet Flashbacks användare verkar ha lärt sig att använda sig av ironi. De inte bara förstår den, de skriver ironiska inlägg också. Det gäller främst i Yttrandefrihetsforumet där användarna kan använda sig av ordet "berika", "berikarna" samt "berikning" ironiskt. Dock är detta i sin linda, det är ännu de minst begåvade individerna som använder sig av detta embryo till ironi. 

Schwarzwald fnissar lite åt sin egen formulering innan han fortsätter sin utläggning:

- Det ska även sägas att runt 30% av Flashbackanvändarna är vanliga, nyfikna människor som evolutionen redan gett en hyfsad begåvningsgrad, eller som lärt sig att tänka som civiliserade individer. Alltså när man är tonåring är man ju mindre begåvad, jag minns själv när jag var 17, jag var så jävla korkad. Men alla användare på Flashback är ju inte 17.

Forumet Flashbacks användare har avböjt att kommentera sin nyvunna förmåga att förstå ironi. Dock finns det en tråd, men det enda som finns att läsa i den är:

"2:an?"


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Annons