Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
En strand, eller en solnedgång utomlands vanliga motiv på facebookprofiler.
En strand, eller en solnedgång utomlands vanliga motiv på facebookprofiler.

Extremt få facebookprofilbilder tagna inrikes under vinterhalvåret

Publicerad: 2012-03-23

Hälften av den svenska befolkningen, dvs 4,5 miljoner människor använder sig av Facebook. 

Ungefär 10% av dessa 4,5 miljoner valde under perioden september 2011 - februari 2012 att byta profilbild. 

Nu framkommer uppgifter om att det är mycket få av dessa 450.000 bilder som är fotograferade inom Sveriges gränser under den aktuella perioden (sept-feb -11/-12).

Man har dock inte kunnat lägga fram någon hypotes om varför det är så. Forskare tror att det kan ha något med oviljan att ta av sig vantar och handskar när det är kallt, och att det därför tas färre fotografier under vinterhalvåret. 

En annan hypotes är att folk föredrar att ta bilder av sig själva när de ligger på en strand i solnedgången, eller med en drink i näven på någon Thailändsk bar. Detta för att förmedla en falsk bild av sig själv och för att väcka avund hos ytligt bekanta och gamla klasskamrater som man inte sett på nio år.

 - I själva verket jobbar de flesta arslet av sig under 47 veckor av året, men ingen vill publicera foton av sig själv när de sitter i lysrörsljus framför en tjock dataskärm på ett inte så glassigt jobb en måndagmorgon klockan 08.44 i december. Eller när man skevfull sitter och trycker i sig en McFeast på Donken klockan 03.27 en januarisöndag, tillsammans med de där dräggpolarna som var de enda som ville fortsätta festa efter att det där hyfsat classy stället stängt, förklarar Göran Stollerud, psykoanalytiker och expert på sociala medier-skrävel.  

- Det är ju rätt uppenbart att man inte har så mycket annat att komma med om man har en sådan profilbild på Facebook. Kom ihåg det.

 

 


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev