Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Romrussin kommer att användas till uppvärmning av hus.
Romrussin kommer att användas till uppvärmning av hus.

Chokladbiten Romrussin blir biobränsle

Publicerad: 2011-01-01

Efter jul och nyårshelgerna har svenska folket stoppat i sig enorma mängder choklad. Speciellt kring julhelgen äts mycket choklad ur ask. 

Marabou har två olika askar ute på marknaden vars försäljningsstatistik toppar veckan innan och under julhelgen. Dessa två är Aladdin och Paradis. Man räknar med att ungefär en ask per hushåll säljs under julen i Sverige.

Dock finns en baksida av försäljningen. Varje år slängs flera miljoner bitar av chokladbiten Romrussin, som återfinns i både Paradis- och Aladdin-askarna. Frans Knowgat är försäljningschef för Kraft Foods som äger Marabou:

- Man har kunnat konstatera att Romrussin ofta återfinns med bitmärken inlindade i servetter.

Enligt Knowgat sker oftast svinnet då någon råkar ta fel, eller när ett barn/ungdom vill skämta med ett yngre syskon. Han säger även att de få personer som tycker om att äta Romrussin sakta håller på att dö ut, dels av ålder, dels eftersom ingen vill ha barn med någon med dålig smak.

Trots en stor internetbaserad reklamkampanj där svenska folket fick välja att ta bort en av chokladbitarna finns Romrussin kvar, Ägglikör fick då stryka på foten. 

Nu har dock Marabou/Kraft Foods, tillsammans med två KTH-nördar kommit med idéen att låta Romrussin användas som biobränsle för uppvärmning av bland annat hus.

Erika Grünwald är en av KTH-nördarna:

- Jag stod iklädd en skitlöjlig overall ute på stan och ropade "Blandaren!" av någon outgrundlig anledning när jag kom på den här idéen. Hela julen hade jag av misstag tagit chokladbiten Romrussin, upptäckt mitt misstag och virat in den i en servett. 

- Det är sådana enorma mängder av Romrussin som det av misstag bara sätts tänder i, för att sedan kasseras att man borde göra något åt det. Jag tog genast kontakt med Kraft Foods som tyckte att det var en bra idé, säger Grûnwald.

Marabou/Kraft Foods tror inte att de behöver producera fler Romrussin än de som de producerar till Aladdin och Paradisaskarna för att man ska kunna värma upp en mellanstor svensk stad, exempelvis Skövde, i ungefär 30 dagar.

Ärendet ligger nu på remiss hos miljöutskottet.

 


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Annons