Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Negativiteten som spreds utlöste våld och förintelse över den lilla staden.
Negativiteten som spreds utlöste våld och förintelse över den lilla staden.

Betatest av dislike-knapp förintade hel stad

Publicerad: 2010-05-24

Facebooks populära "Like"-knapp har dominerat Internet de senaste månaderna, genom ett enkelt klick kan en person visa för sina vänner vad denne tycker om och på så vis rekommendera både länkar, budskap, hemsidor och bilder.

Åtskilliga Facebookanvändare har efterfrågat en "Dislike"-knapp för att även kunna visa de saker som de inte tycker om. Trots att önskan om en dislike-knapp funnits i flera månader och till synes har ett brett stöd har Facebook ännu inte uttalat sig om saken.

Enligt en anonym källa vid Facebooks huvudkontor i New York har dock Facebook redan utvecklat en Dislike-knapp men valt att inte släppa den eftersom resultaten från betatestningen var förödande.

Källan, som kallar sig själv för enbart Chuck, berättar om den ödesdigra betatestningen;
- Vi testar alla ändringar till Facebook innan vi släpper dem, för att försäkra oss om att ändringar är enkla att använda och blir väl mottagna, men betatestningen av dislike-knappen slutade i masspsykos.

- Vi lät en mindre stad i nordöstra USA prova dislike-knappen genom att begränsa dess förekomst till deras regionala IP-adresser.

Efter bara tre dygn så slutade betatestningen med hela samhällets totala förintelse, allting stod i brand och invånarna gick omkring i våldsamma och plundrande gängbildningar. Chuck berättar om den psykologiska effekten som knappen hade på samhället;
- Det visade sig att knappen spred pessimissm och utlöste konflikter mellan människor vilka övergick i anarki och det lilla samhällets upplöstes helt.

Grannar som fridfullt bott bredvid varandra i trettio år började bråka när någon tog dislike på en annan persons Facebookstatus, familjer splittrades, söner vändes mot fäder, bröder och systrar mot varandra, barn mot sina föräldrar. Det visade sig att ett modernt genomsnittssamhälle bara är tre dislike-klick från total upplösning och anarki.

- Till slut fick nationalgardet omringa staden med lastbilar och tanks för att förhindra att vansinnet spred sig, vid det laget var det ändå inte mycket kvar eftersom bränderna och de arga folkhoparna hade förstört det mesta, berättar Chuck.

Militären oskadliggjorde sedan  allt motstånd och fraktade bort alla överlevande. All energi går nu på en så kallad "Cover-up" operation där man gör sig av med varenda litet spår till att staden och personerna ifråga någonsin existerat.
- Det är inte så svårt som det låter, berättar Chuck, vi har jämnat området med marken med bulldozers och cementerat över, och vad gäller personerna har vi helt enkelt raderat deras Facebookprofiler, det är som om de aldrig funnits.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN idg.se idg2 idg3 sydsvenskan sydsvenskan2
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev