Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
16 Juni 2024
 
Åtskilliga låtsasanställda har arbetat i flera år vid statliga myndigheter.
Åtskilliga låtsasanställda har arbetat i flera år vid statliga myndigheter.

Hyr en låtsasanställd - senaste företagstrenden

Publicerad: 2010-07-05

Den senaste trenden för företag i Kina är att anställa en vit person som låtsas arbeta för dem, det räcker med att personen ifråga rör sig omkring på kontoret och sitter ned lite vid ett skrivbord ibland och låtsas arbeta.

Denna teknik kallas i Kina för "White guy window dressing" och går helt enkelt ut på att skapa bilden av ett framgångsrikt och dynamiskt företag.

Svenskbladet kan nu avslöja att flera svenska myndigheter redan har tillämpat denna princip under åtskilliga år, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket, är bara några av de myndigheter där man för en billig penning hyrt in tusentals låtsasanställda för att gå omkring och se upptagna ut.

En anonym före detta låtsasanställd vid Arbetsförmedlingen berättar;
- Jag fick betalt 60 kronor om dagen för att sitta i ett inglasat kontor och se upptagen ut på Arbetsförmedlingen i Växjö. Allt jag gjorde var spelade Minröj hela dagarna, och låtsades svara i telefonen.

- Utanför mitt lilla inglasade kontor köade det massor av människor för att få träffa en handledare, men egentligen var det inte mer än två riktiga anställda där om dagarna, vissa dagar bara en anställd och ibland när de båda anställda var på semester så var kontoret endast bemannat av oss låtsasanställda.


Från före detta låtsasanställda vid Försäkringskassan och Migrationsverket kommer liknande historier, dessutom kommer rena mardrömshistorier där de låtsasanställda av misstag tvingats ta hand om riktiga ärenden.

Carina, som egentligen heter någonting annat, berättar om hur hon som låtsanställd vid Migrationsverket satt och kladdade på en blankett som sedan av misstag skickades in och fick som följd att en Irakisk man separerades från sin familj i Sverige genom att bli utvisad;
- Jag satt bara och kladdade lite på ett papper som låg i ett fack, jag måste ha kryssat i någon ruta någonstans av misstag, hoppas Imqbal har det bra i Basra eller vart det nu var han blev utvisad.

Från Försäkringskassan kommer liknande historier om låtsasanställda som råkat handlägga beslut angående svårt sjuka människor vars ersättning dragits in samtidigt som de ombetts att börja jobba igen.

Göran Stollerud, professor i statsadministration vid Lunds Universitet samt flerfaldig svensk mästare i schak, har kommenterat händelserna;
- Det är svårt att veta ifall en myndighet verkligen har använt sig av låtsasanställda, rent spontant känns det som att mycket skulle få sin förklaring ifall det verkligen visade sig vara med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: dn
Annons
Cuzz Cazooka