Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 September 2022
 
Ingen personal var behörig att trycka på knappen som fäller ut rampen.
Ingen personal var behörig att trycka på knappen som fäller ut rampen.

Rullstolsbunden fick inte stiga av tåget pga knapp

Publicerad: 2009-10-27

Rullstolsbundne Peter Siwkvist reste i torsdags förra veckan via tåg från Stockholm till Uppsala, han fick dock inte stiga av tåget vid sin destination, utan tvingades stanna kvar ombord tills tåget nådde dess slutdestination, för att där sedan återvända till Stockholm.

Anledningen till att Peter inte fick stiga av tåget var pga att ingen personal vid Uppsala tågstation var utbildad att trycka på knappen som fäller ut rullstolsrampen. Peters personliga assistent som alltid följer med honom frågade om inte hon kunde få försöka trycka på knappen som fäller ut rampen, detta fick hon på inga villkor göra meddelade SJ:s stationspersonal.

Även vid avgången i Stockholm var knappen ett problem, och det var först ett par minuter innan avgång som man genom utrop lyckades få tag på en person med "knappkompetens" som av en slump befann sig på T-Centralen.

SJ;s kommentar till det inträffade är att rullstolsbundna passagerarna är "krångliga" och "mindre värda än vanliga passagerare", samt att de måste ringa ett speciellt nummer som ingen känner till och som bara är öppet vardagar 9:00-12:00 och 14:00-16:00. Via numret kan man förvarna så att personal med korrekt kompetens finns på plats på stationen där passageraren ska stiga av.

Talesman för SJ Sven-Göran Törnwall  har kommenterat företagets rutiner;
- Alla resor av funktionshindrade måste föregås av samtal till våran särskilda telefonlinje minst 10 arbetsdagar innan önskat avresedatum. Personal utan rätt kompetens får på inga villkor trycka på knappen som fäller ut rullstolsrampen, detta är både av säkerhetsskäl och försäkringsskäl.

- Om knappen som faller ut rampen används av personal utan korrekt utbildning kan detta leda till en mängd oplanerade konsekvenser, rampen kanske inte fälls ut, eller i värsta fall kanske hela tåget sprängs i luften, tillägger Sven-Göran Törnwall.

Peter är nu arg och besviken och meddelar via telefon att han kommer att anmäla SJ för diskriminering pga det inträffade.

SJ låter via en icke namngiven kontaktperson hälsa att det inte är deras fel att Peter är rullstolsbunden och att han ska "sluta gnälla, resa sig upp och lära sig gå istället för att skylla alla hans problem på dem".


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 4 kommentarer

Re: Kravmaskinerna
Du siktar mitt i pricke med den kommentaren. Jag kunde inte hålla med dig tillräckligt. Vi lever i ett samhälle där Alla har lika möjligheter att göra precis vad de vill med sina liv. Har man valt att sitta i rullstol får man helt enkelt skylla sig själv!

R, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

MÄN HALLÅ
dä häter rullstolsburen faktisk

zcãn, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Slutlösning
Vi från Volkmoderaterna vill införa ett nytt, privatiserat och smart system. Istället för byråkratiska knappmekanismer vill vi ha en personanpassad papperstriangel eller stjärna i gult eller rosa som den handikappade skall fästa på sitt rockslag. På så vis kommer personalen redan från början vara medveten om den handikappades situation och avstigningsbehov. Alternativt förlänger vi bara rälsen ned till specialdesignade avstigningsläger norra polen.

Raka puckar!, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Kravmaskinerna
Det förjävligt att handikappade alltid ska gnälla hela tiden! -'Vi kräver att alla berg ska ha rullstolsramper med hörslingor och braille! För det är synd om oss muppar!' Jag säger; väx upp, klipper er och skaffa ett jobb! Jag har inte lust att betala massa skatt för att ni ska kunna ligga på sängen och lata er!

Vn av Ordning, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank