Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Alla busschaufförer måste skriva under att de ska följa företagets ordningsregler.
Alla busschaufförer måste skriva under att de ska följa företagets ordningsregler.

Bussföretag vill ha världens svennebananigaste lunchrum

Publicerad: 2011-03-09

I samband med att företaget Keolis tar över busstrafiken i Jönköping från Arriva vill man även skapa Sveriges mest svennebananigaste arbetsplats.

En punkt i företagets ordningsregler handlar om att busschaufförerna inte får prata med sina kollegor på något annat språk än svenska i Keolis lokaler och bussar.

Fackordförande Thor Tärnbring tycker att bussförarna bara ska prata svenska med varandra eftersom det är störande när någon vågar stå ut i den trista svennevardagen, särskilt då under lunchen i företagets matsal:
- Kommer man från utlandet kanske man är van vid lite yvigare svängar. Ta en italienare till exempel pratar högt och vitt och brett och då blir det mer störande, berättar Thor Tärnbring.

- Det är otänkbart att vi skulle få in en så färggrann och livlig person här i lunchrummet, nej här håller vi käften och stirrar själlöst på varandra samtidigt som vi äter lunch.

- Ifall någon vill prata så ska det handla om hur dåligt vädret är, dyra elräkningar, bilbesiktning eller Melodifestivalen. Generellt är att det ska vara jävligt trist och färglöst samtalsämne och reflektera våra svenniga och deprimerande liv, inget sånt där italienskt högljutt och glatt prat, förklarar Tärnbring.

- Och vi vill inte ha nån jävla salsa på personalfesten heller, fliker han in.

Men Keolis och facket är dock inte emot förnyelse menar Thörnbring, han berättar bland annat hur några yngre chaufförer diskuterat kultur i lunchrummet nyligen;
- Det är högt i tak, vi är öppna här, det stod i Metro om den där nya Fast and Furious Rio, så de började diskutera den, förklarar Thörnbring.

Radioapparaten i lunchrummet får nu ej heller spela någon musik med annat än Svensk text, eftersom låtarna på "utländska" uppfattas som så störande. Det har fått ett naturligt utfall i att radion har ersatts av en CD-spelare som enbart har en Per Gessle CD som går på repeat.

Göran Stollerud, professor i socialantropologi och smygrasism vid Lunds Universitet har kommenterat Keolis ordningsregler;
- När busschauffören kör bussen bör han rimligtvis tala svenska så att passagerarna förstår honom. När busschauffören inte kör bussen, särskilt då på hans lunchrast, bör han få tänka och tala fritt och inte behöva bete sig som ifall han vore under tankekontroll av Svennebanancentralen.

- Sen tror jag inte alla italienare är högljudda och gestikulerar, jag tror det är ungefär som att säga att alla fransmän har svart basker och en baguette under armen, eller att alla Svenskar har träskor, är blonda och lyssnar på ABBA.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: sr svd sydsvenskan hd
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev