Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Ungdomarna ville ha något nytt och fräscht och kryssade in Alf Svensson.
Ungdomarna ville ha något nytt och fräscht och kryssade in Alf Svensson.

Varför lyckades inte Ella ända fram?

Publicerad: 2009-06-11

Birger Ollonborg, politiskt sakkunnig vid Dagens Svenskbladet har analyserat varför Alf Svensson blev vald istället för Kristdemokraternas första kandidat Ella Bohlin.

Professor i Politik vid Stockholms Universitet, Sten Kukensson berättar om sin analys;
- Kristdemokraterna hade höga förväntningar på Ella, och även hon själv hade stora förväntningar, hon sade bland annat upp sig från sitt fasta jobb vid en PR byrå eftersom hon räknade med att bli invald.

- I detta fall räckte det dock inte att hon stod på första plats på partiets röstsedlar, personrösterna kom nämligen att avgöra vem som blev invald. Våra undersökningar har visat att det var främst undomar som kryssade in Alf Svensson, Ella var för mossig och gammalmodig, ungdomarna ville ha nåt modernare och fräschare, så de kryssade in Alf Svensson, berättar professor Kukensson.

Kukenssons teorier bekräftas även av förstagångsväljaren Lina Svanlund 20, som röstade för första någonsin i EU-valet;
- Jag kryssade för Alf Svensson, han är en av mina idoler, jag har hans bild uppsatt på väggen mellan Eminem och Keanu Reeves, berättar Lina för Svenskbladet.

- Det var nära att jag röstade på Ella Bohlin faktiskt, men när jag lyssnade nogrannare till vilka åsikter hon uttryckte kändes det som om hon stigit igenom en dimensionsportal och transporterats från Medeltiden till Sverige 2009, det fick bli den mer ungdomlige Alf istället, tillägger Lisa.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD
Annons
Helfoder för hund och baby