Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
27 September 2023
 
Who the fuck is Stellan Bojerud?
Who the fuck is Stellan Bojerud?

Sverigedemokraterna värvar sur pensionär

Publicerad: 2009-10-01

Jimmie Åkesson deklarerade idag att Sverigedemokraterna vunnit en viktig strategis seger i och med att en "viktig Moderat", som ingen hört talas om tidigare, hoppat av från moderaterna och anslutit sig till Sverigedemokraterna. Förmodligen anser partiledaren Åkesson att partiet framstår som mera rumsrent med en åldrande officer som medlem.

Mannen ifråga, Stellan Bojerud 91 år, är före detta överstelöjtnant, militärhistoriker samt medlem av Kungliga Krigsvetenskapsakademin. I en kommentar till pressen anger han som skäl till avhoppet från Moderaterna att han är förbannad över de nedskärningar som Moderaterna genomfört i Försvaret. Bojerud har dessutom tidigare varit medlem av Centerpartiet och mot bakgrund av dessa partibyten beslöt sig Svenskbladet för att få till stånd en intervju med Stellan Bojerud.

När Svenskbladets utsände anländer till Bojeruds bostad för att intervjua honom möts vi av en grånad äldre man iklädd tofflor samt en morgonrock i rött siden. Bojerud insisterar först på att han ska "köpa en 91:an och en Åsa-nisse" av Svenskbladets reporter innan denne förklarar att han är där för en intervju och inte för att sälja jultidningar. När misstaget retts ut kan intervjuen påbörjas och Svenskbladets utsände går rakt på sak och frågar Bojerud varför han valt just Sverigedemokraterna som nytt parti.

Bojerud berättar att han inte vill ta ställning i invandringspolitiken, men att han är missnöjd med försvarspolitiken, och då särskilt alla pengar som lagts på flygvapnet och utvecklingen av JAS. Bojerud kallar piloter för "pantade nollor" och säger att de inte är så jävla stöddiga när de väl kraschat och måste ta sig fram till fots. Plötsligt måste dock Bojerud skynda till toaletten, han ursäktar, reser sig upp och försvinner iväg. När han kommer tillbaka berättar han;
- Prostatan vet du, man far ta chanserna nar de kommer.

Bojerud slår sig sedan ned i skinnfåtöljen med en förnöjsam pust och börjar berätta;
- Jaa du, vintern 1966, då var det övning uppåt norr serru, vi var förlagda till vid Kiruna, inga jävla piloter där inte nej nej, skrockar Bojerud och börjar berätta om sina minnen från åren i signaltrupperna.

Efter en halvtimme av gamla rövarhistorier får Svenskbladets reporter avbryta Bojerud och påminna honom om intervjun. Bojerud berättar nu återigen att han är sur över Moderaternas hantering av försvarspolitiken och att Sverige borde se till Finland för en hållbar och realistisk försvarspolitik, i Finland tar man nämligen krigshot på allvar bland annat på grund av landets närhet till Ryssland. Efter att ha nämnt Finland ser Bojerud lite fundersam ut och utbrister sedan plötsligt;
- Ahaa jag minns en finne jag kände, i Ljusdal 1978, Roiva Halonen, gamle Roiva! Han var alltid underhållande att ha med sig på övning!

Bojerud blir därefter så inne i sitt historieberättande att Svenskbladets utsände bara kan sitta och nicka, den kommande timmen blir en bladndning av Bojeruds historier och skrattande, samt hans ständiga fördömande av piloterna i flygvapnet som enligt hans mening hade det alldeles för lätt på bekostnad av resten av Försvaret. Den enda iakttagelsen av intresse är att det stänker små små salivdroppar från Bojeruds mun när han ivrigt berättar om sina gamla minnen, dropparna är knappt märkbara och Svenskbladets reporter kan med nöd och näpp känna dem när de landar på hans och händer och inspelningsutrustning.

Efter en plötslig gäspning verkar dock Bojerud bli trött och mitt inne i en historia om en övning utanför Ånge så somnar Bojerud till och blir sittandes i stolen med huvudet lätt framböjt. Svenskbladet utsände passar på att avsluta intervjuen och smita ut ur bostaden, den högt snarkande Bojerud märker ingenting.

Klart efter intervjuen är dock att denne man besitter en enorm kunskap om det militära, övningar, regementen, namn på gamla vänner i armén samt minst 50 spännande recept där huvudingrediensen är arméns leverpastej. Kan då denne man locka fler Moderater att hoppa av till Sverigedemokraterna?

Moderaterna tycks inte vara särskilt oroade över detta, när Svenskbladet söker statsminister Fredrik Reinfeldts kontor för en kommentar får ett enkelt svar;
- Känner jag att vår position är hotad eftersom att en gammal gubbe som ingen kan namnet på har hoppat av till Sverigedemokraterna? Nej det gör jag inte.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev