Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Måndag
20 Maj 2024
 
De turistande Sverigedemokraterna hamnade mitt i en filminspelning.
De turistande Sverigedemokraterna hamnade mitt i en filminspelning.

Sverigedemokrater tog filminspelning på största allvar

Publicerad: 2009-05-10

Under veckan publicerades en artikel i Sverigedemokraternas partitidning SD-Kuriren, artikeln beskriver ett massmöte i Reyjavik på Island, lett av Adolf Hitler. I publiken fanns sex tillfälligt turistande svenska Sverigedemokrater, bland annat partisekreteraren Björn Söder, presschefen Mattias Karlsson och ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist.

Turisterna hade ovetandes vandrat mitt in i mötet där tusentals Nazister först hälsade Hitlers motorkavalkad välkommen och sedan lyssnade till ett halvtimmes långt tal av führern. När turisterna kom hem till Sverige skrev de en beundrande artikel om Island i partitidningen. Massmötet beskrevs som en "total överraskning", "orgasmframkallande" och "vi visste inte att Hitler levde fortfarande".

I själva verket hade de svenska turisterna hamnat mitt i inspelningen av Oliver Hirschbiegels nästa film ''Der Ansteig'', en film om Hitlers uppgång till rikskansler och uppföljare till Hirschbiegels succéfilm Der Untergang från 2004. Dagens scen var ett av Hitlers massmöten i Nürnberg under partidagarna 1935.

Efter den Isländska ekonomins kollaps förra året har Island nämligen förvandlats till ett paradis för filminspelning, regissörer och filmstudios har flockats till det numera billiga landet med dess exotiska landskap och gammaldags byggnadsstil.

I SD-Kuriren beskriver de svenska turisterna mötet;
- Vi förstod inte varenda ord när vi stod där eftersom det var på Tyska och ingen av oss läst det mer än några år på högstadiet, vi stod på ett ganska litet torg, mitt i natten bland femtontusen skandinaviska bröder och systrar, men vi förstod tillräckligt mycket för att stå och le av glädje över detta underbara land och detta stolta folk.

- Efter mötet fick vi träffa herr Hitler personligen och skaka hand med honom, vi fick dessutom allihop autografer och det var enormt angenämligt och trevligt fast vi inte förstod ett ord av vad han sa.

Den schweiziske skådespelaren Bruno Ganz har bekräftat att han träffade ett par unga svenska fans efter filminspelningen;
- De var väldigt morska och entusiastiska, jag antog att de var fans som hade sett filmen 'Der Untergang', det händer mig ofta att uppskattande fans kommer fram och vill prata och ha min autograf, berättar Bruno Ganz via telefon från Zürich.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!