Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Trianguleringen gick åt skogen
Trianguleringen gick åt skogen

NYA avslöjanden om Centerkrisen

Publicerad: 2013-01-11

Medan många medier rapporterar om en så kallad ‘kris’ inom Centerpartiet kan Svenskbladet som enda tidning avslöja sanningen.


Krisen har i själva verket väldigt lite med Annie Lööfs ledarskap, sjunkande opinionssiffror eller det omtalade idéprogrammet att göra, berättar en lätt berusad, högt uppsatt källa med full insyn i partiets arbete.

Allt inom partiet är Hunky-Dory. Eller var, fram till nu. Problemet är att vi triangulerar oppositionen, som i sin tur triangulerar oss. Men den jävla verkligheten överensstämmer inte med våra beräkningar.

Experten och statsvetaren Göran Stollerud förklarar triangulering.

- Triangulering är när man försöker ta mittenväljare. Det gör man genom att hitta en position mellan sin egen och motståndarens - eller det man gissar att motståndaren ska göra. Sen tar man fram förslag och idéer som ligger mittemellan.

Dem alltmer berusade, högt uppsatta källan fortsätter att berätta om problemen.

- Men mittenväljarna är nästan slut. I demografiska termer motsvarar de ungefär en halv trappuppgång i Hammarby Sjöstad. I runda slängar tio pers.

Den märkbart bladiga anonyma källan berättar sedan om hur Centerpartiet kontaktats av ett statistiskt orakel som fakturerade ‘sjukt mycket pengar’ för några ‘kassa grafer’ och rekommendationer om att rikta in sig på en demografisk position mellan dataspelsberoende ungdomar som inte vill gå till skolan, den autonoma delen av medelklassvänstern som röstar på miljöpartiet och den nya generationens Margaret Thatcher-anhängare. En öppen konflikt skulle träffa helt rätt för den målgruppen. ‘Liksom kanalisera zen och ett svart hål’.

- Men det fungerade inte. Alltså våra riktiga sympatisörer blev jättearga och tyckte att vi skulle stå för något eget istället. Anklagade oss för att förstöra politiken. De såg ut som en armé av Grumpy Cat och hotade att ‘dra våra rövar från Stureplan’. Vi gick till och med back på hela manövern.

Den anonyma källan vet inte riktigt vad som händer nu.

- Det finns planer på att göra om partiet till en tankesmedja, men jag personligen beger mig mot Svampen för att dra i mig ett par flaskor roséchampagne, gråtskrika och fråga hemlösa om meningen med mitt arbete.

Göran Stollerud, expert och statsvetare bekräftar uppgifterna om mittenväljarna.

- Oj sånt där får man ju egentligen inte säga i det här jävla landet, men det stämmer. Mittenväljarna dog ut redan under Dackefejden, när Gustav Vasas krishanteringsteam tvingade upp kungen på skidor för att sno väljare från Nils Dacke. Tyvärr är problemet djupare än så, för den som riktar in sig mot mitten riskerar att arbeta med negativa tal, och då imploderar hela politiken.


Annons

Jorts Bosch

Fler artiklar av Jorts Bosch


Relaterade länkar: DN Debatt - Vi är inga nyliberaler SVD - Annie Lööf avvisar även förslag om skolplikt AFTONBLADET Lööf- Bra vi hat högt i tak Expressen Lööf - Frestar pÃ¥ att vara ett öppet parti GP Lööf - föräldat förslag kommer
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!