Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
27 September 2022
 
Igelkottarnas bevarande är nu högsta prioritet för Miljöpartiet.
Igelkottarnas bevarande är nu högsta prioritet för Miljöpartiet.

MP vill rädda igelkottar med hjälp av skyddsmask

Publicerad: 2009-10-29

Miljöpartiet presenterade idag en drastisk plan för att säkra igelkottsbeståndet i Sverige. Under parollen "Igelkottar är också människor" vill MP utrusta landets uppskattade 1.1 miljoner igelkottar med särskilda skyddsmasker för att stärka de små livens resistens mot diverse giftiga utsläpp och avgaser.

- Detta är inget skämt Sveriges igelkottsbefolkning är allvarligt hotad både av människans utälapp och ovarsamma bilister, deklarerade Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand inför en hänförd Riksdag.

- Igelkottsbeståndet har år efter år minskat, industrin och bilisterna bär skulden för detta. Genom att förse de här små oskyldiga varelserna med andningsmasker kan vi förhoppningsvis rädda betydande antal, fortsatte Wetterstrand.

Tanken är att alla igelkottar som kan hittas i Sverige samlas in och förses med en andningsmask anpassad för de små djuren. Masken täcker även igelkottens ögon och hålls på plats via ett slitstarkt elastiskt band som beräknas hålla i minst 5 år från det att det appliceras. Med hjälp av masken kommer igelkottens inandningsluft att vara filtreras samtidigt som ögonen skyddas från frätande substanser.

Förslaget, som beräknas kosta runt 115 miljoner kronor har en relativt god förankring både hos vänsterpartierna och de borgerliga som båda är desperata att profilera sig som miljövänliga. Statsminister Fredrik Reinfeldt har dessutom indikerat att han kan tänka sig ett längre samarbete med Miljöpartiet ifall en borgerlig regering genom en sådan allians skulle kunna hålla sig kvar vid makten nästa mandatperiod.

Inom Svenska Jägarförbundet finns dock en oro över att detta endast skulle vara en av många åtgärder som syftar till att stärka djuren och naturens rättigheter och försvar. Särskilt oroade är man för Miljöpartiets förslag att älg- och björnjakt måste ske på ett biologiskt hållbart vis, närmare bestämt med spjut och pilbåge. En metod som MP anser ar skonsammare mot naturen då inga fossila bränslen används (krut) samt att det blir en något jämnare kamp mellan naturen och människan, vilket anses vara mer i linje med partiets policy avseende människans åverkan på naturen och tvärtom.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 4 kommentarer

Sjukt prioriterat
Jädrar i min låda! Först ska banne mig pensionärerna få masker innan vi slösar på igelkottarna!

Joaquim af Gs, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Greenpeace Indien
Greenpeace i Indien har lovat tippa 18 ton rågummimassa framför regeringsbyggnaden i New Delhi, för att få premiärminister Manmohan Singh att ingripa mot det statsägda indiska bolaget GUM-BANGA, som sprider sitt smutsiga svarta gummi i naturen i Sverige. "Vi talar om att förbjuda tunna plastpåsar här hemma men vad gör vi med naturen i Sverige? Vi borde få dem att gå över från gummimasker till atomdrivna mini-ventilationsanläggninar från Calcutta Electronics."

Korrespondent K, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Respekt för vår religion
Muslimska igelkottar kränks av att avbildas med sådana här hånande huvor! Är det Miljöpartiet eller Svenskbladet som saknar all hyfs och vett?!

Hassan al-Fakiri, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Igelkottar ÄR människor
Det lärde jag mig redan som liten kott. http://www.youtube.com/watch?v=OrfFpkLaLLI

O Nani, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank