Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
27 September 2023
 
Maud "ler" efter att ha läst att Centern ligger under 4%-riksdagsspärren.
Maud "ler" efter att ha läst att Centern ligger under 4%-riksdagsspärren.

Maud Olofsson: "Betyg förbättrar hela samhället"

Publicerad: 2011-01-06

Enligt ett nytt förslag från Centerpartiet ska elever få betygssätta sina lärare, lärare med dåliga betyg kommer att få lägre lön. Partiledaren Maud Olofsson menar att lärarna på detta vis kommer att bli bättre på att lära ut saker till sina elever.

Lärarnas riksförbund var till en början skeptiskt inställda till förslaget men har, förutsatt att ett tillägg görs i förslaget, nu visat sig vara försiktigt positiva.

Matematikläraren Anita Svensson-Kampf, taleskvinna för lärarnas riksförbund berättar;
- Naturligtvis ska vi lära ut respektive ämnen till eleverna, men att sitta still, vara tyst, uppmärksam och inte störa för de andra eleverna är faktiskt något som barnen främst lär sig av sina föräldrar.


- Därför ska vi lärare även få sätta betyg på elevernas föräldrar. Ett betyg på hur bra föräldrarna är på att uppfostra sina barn.

Svensson-Kampf förklarar lärarnas förslag mer ingående;
- Föräldrar till barn som uppför sig dåligt under lektionen eller är ointresserade, kan räkna med att få dåligt betyg av oss lärare.

- Föräldrar med med låga vuxenbetyg kommer få betala högre skatt, annars är inte betyget kännbart och föräldrarna riskerar att hamna i ett ekorrhjul där de aldrig tar sig ur sitt dåliga beteende.

Centerns partiledare Maud
Olofsson är övertygad att betygssättning kan lösa många problem, hon berättar för Svenskbladet;
- Alla problem i samhället går att lösa genom att införa betyg i alla situationer och instanser, eftersom ingen vill få dåligt betyg kommer alla skärpa sig och jobba hårdare eller studera bättre.

- Samhället blir mer harmoniskt av att alla med hot om straff ska jaga kortsiktiga betyg, förklarar Maud.

Professor Göran Stollerud vid Lunds Universitet har kommenterat det nya förslaget;
- Självklart ska man lyssna till vad barn har att säga om sin skolgång, men man får ej heller glömma att barn faktiskt är barn och att de ibland kan vara irrationella och omedgörliga.

- Maud Olofssons förslag är dåraktigt och kan bara kan komma från den lilla skaran människor som aldrig någonsin satt sin fot på en "normal" skola och/eller är födda med en silversked i rumpan.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: sydsv HD SvD DN SvD2
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!