Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
5 2023
 
"Inte bara Homosexuella lyssnar på Bodies Without Organs",  whatever Martin...
"Inte bara Homosexuella lyssnar på Bodies Without Organs", whatever Martin...

Kulturarbetare hoppas på Ipred-lagstiftning

Publicerad: 2008-11-13

En grupp kulturarbetare har slagit sig samman för att föra en enad röst till stöd för den kommande Ipred-lagstiftningen. De anser att Ipred-lagen behövs och att den illegala fildelningen är ett direkt hot mot det svenska kultur- och nöjeslivet. Försäljningen minskar, intäkterna blir lägre och för kulturarbetare blir det omöjligt att leva på sin musik, sitt författarskap eller sina filmer.

- Vi säljer färre och färre skivor pga illegal fildelning, säger Martin Rolinski sångare i bandet Bodies Without Organs.

- Jag skulle vara miljonär vid det här laget om det inte vore för piratkopieringen. Våra låtar är så bra och vår publik är inte begränsad till bara 15 åriga skolflickor och medelålders homosexuella män, alla älskar vår smörig electropop.

- Ändå så får våra distributörer tillbaka lådvis med skivor, piratkopieringen förstör för oss!

Den kända skådespelerskan Helena Bergström är även en av de kulturarbetare som välkmnar Ipred-lagstiftning, hon kommenterar sitt engagemang i gruppen;

- "Änglagård" och "Jägarna" släpptes innan det här med fildelning och Internet hade kommit till och de blev riktigt stora succefilmer. Men när vi släppte "Livet är en schlager" fick den inte alls samma respons, här är fildelningen boven.

Filmregissören Richard Hobert har även lagt sin röst till kulturarbetarnas. Eftersom hans senaste tre filmer "Alla älskar Alice", "Tre solar" och "Harrys Döttrar" sammanlagt endast genererat 374 kronor i inktäkter från biografer och DVD-försäljning är han övertygad om att "finniga snorungar" laddar ned hans filmer och piratkopierar dem sinsemellan.

Även författaren Torbjörn Flygt stödjer kulturarbetarnas upprop;

- Min senaste bok "Himmel" från 2008, en förortsskildring av den Svenska medelklassens existensdilemma, har inte alls sålt lika bra som jag vill. Detsamma med min bok "Verkan" från 2004 vilken gestaltade en familjs öde i ett samhälle där rättsstaten är under tryck.

- Om det fortsätter såhär kan jag inte försörja mig på att skriva en bok var fjärde år utan måste skaffa ett vanligt heltidsjobb som allt annat folk, tillägger Flygt.

Vi har frågat Jonas Pehrson, en helt vanlig 16 årig tonåring som går samhällsprogrammets första årskurs på gymnasiet, hur hans fildelningsvanor ser ut;

- Ok vänta jag ska bara pausa den här mangaserien jag tittar på. Ok jo, det blir en hel del filmer och sånt som man laddar ned, jag drog ned den nya Indiana Jones-filmen häromdagen, fy fan vad kass den var.

På frågan ifall han någonsin laddat ned något skrivet av Torbjörn Flygt kommenterar han;

- Flygt? Flykt? Ahh ok du menar den "Flykten från New York" ja det är en skön gammal rulle den är skitbra!


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby