Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
27 September 2022
 
"Inte bara Homosexuella lyssnar på Bodies Without Organs",  whatever Martin...
"Inte bara Homosexuella lyssnar på Bodies Without Organs", whatever Martin...

Kulturarbetare hoppas på Ipred-lagstiftning

Publicerad: 2008-11-13

En grupp kulturarbetare har slagit sig samman för att föra en enad röst till stöd för den kommande Ipred-lagstiftningen. De anser att Ipred-lagen behövs och att den illegala fildelningen är ett direkt hot mot det svenska kultur- och nöjeslivet. Försäljningen minskar, intäkterna blir lägre och för kulturarbetare blir det omöjligt att leva på sin musik, sitt författarskap eller sina filmer.

- Vi säljer färre och färre skivor pga illegal fildelning, säger Martin Rolinski sångare i bandet Bodies Without Organs.

- Jag skulle vara miljonär vid det här laget om det inte vore för piratkopieringen. Våra låtar är så bra och vår publik är inte begränsad till bara 15 åriga skolflickor och medelålders homosexuella män, alla älskar vår smörig electropop.

- Ändå så får våra distributörer tillbaka lådvis med skivor, piratkopieringen förstör för oss!

Den kända skådespelerskan Helena Bergström är även en av de kulturarbetare som välkmnar Ipred-lagstiftning, hon kommenterar sitt engagemang i gruppen;

- "Änglagård" och "Jägarna" släpptes innan det här med fildelning och Internet hade kommit till och de blev riktigt stora succefilmer. Men när vi släppte "Livet är en schlager" fick den inte alls samma respons, här är fildelningen boven.

Filmregissören Richard Hobert har även lagt sin röst till kulturarbetarnas. Eftersom hans senaste tre filmer "Alla älskar Alice", "Tre solar" och "Harrys Döttrar" sammanlagt endast genererat 374 kronor i inktäkter från biografer och DVD-försäljning är han övertygad om att "finniga snorungar" laddar ned hans filmer och piratkopierar dem sinsemellan.

Även författaren Torbjörn Flygt stödjer kulturarbetarnas upprop;

- Min senaste bok "Himmel" från 2008, en förortsskildring av den Svenska medelklassens existensdilemma, har inte alls sålt lika bra som jag vill. Detsamma med min bok "Verkan" från 2004 vilken gestaltade en familjs öde i ett samhälle där rättsstaten är under tryck.

- Om det fortsätter såhär kan jag inte försörja mig på att skriva en bok var fjärde år utan måste skaffa ett vanligt heltidsjobb som allt annat folk, tillägger Flygt.

Vi har frågat Jonas Pehrson, en helt vanlig 16 årig tonåring som går samhällsprogrammets första årskurs på gymnasiet, hur hans fildelningsvanor ser ut;

- Ok vänta jag ska bara pausa den här mangaserien jag tittar på. Ok jo, det blir en hel del filmer och sånt som man laddar ned, jag drog ned den nya Indiana Jones-filmen häromdagen, fy fan vad kass den var.

På frågan ifall han någonsin laddat ned något skrivet av Torbjörn Flygt kommenterar han;

- Flygt? Flykt? Ahh ok du menar den "Flykten från New York" ja det är en skön gammal rulle den är skitbra!


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 5 kommentarer

Sanslösa IPRED
Kul skrivet men när man vet att det är baserat på vad som snart kommer bli verklighet fastnar skrattet i halsen...

Erik, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Bra för oss kommande också
Jag har skrivit en jätte bra bok, det säger till och med min mamma och hon har läst flera böcker. Om nu folk fil delar för att köpa böcker kommer jag inte att tjäna så mycket som jag tänkt - jag tänkte mig att bli miljonär. Ipred är jätte bra för nu kan jag istället skicka räkningar på tio tusen till folk efter att ha fixat lite med skärmdumpar. Låt se 1000 anmälningar om 10 000 kr, jag är ju ändå debutant - det blir 10 000 000! Ja till IPRED!!!!

Agusta Strindkulle, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Knega?
forts... Nä Flygt, dra nåt gammalt över dig, eller gör vad de flesta konstnärer gör, skaffa ett vanligt kneg, och skapa för skojs skull, så kanske dina böcker är värda att läsa sen med. Alternativt kan du ju be din publisist vakna ur komat och anpassa sig efter tekniken och konsumenterna.

Freding, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Knega?
Flyght kanske skulle fundera på varför han tycker det är en rättighet att slarva ihop en bok, och sedan åka i gräddfilen i fyra år. Ska du sälja fler böcker antar jag att du tänker ge dig på biblioteken också? Kanske ska förbjuda kylskåp så alla stackars isutkörare får behålla jobbet?

Freding, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Pinsam logik
Att BWO är en utdöende musiksmak är alltså inte relevant? Att alla artister har en kort storhetstid blundas det för, och att metoden med distrubering av digital data/media på fysiska plastbitar är lika omodernt vare sig det är CD/DVD, vinyl eller kasettband ignoreras bekvämt av industrin.

Calyptratus, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Twingly BlogRank