Amazon.se
Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
5 Oktober 2022
 
Jan Björklund har sovit dåligt sedan hans förslag om gårdsförsäljning röstades ned.
Jan Björklund har sovit dåligt sedan hans förslag om gårdsförsäljning röstades ned.

Hårdare krav på att anställa behöriga lärare som inte finns

Publicerad: 2009-12-16

Under tisdagen presenterade utbildningsminister Jan Björklund (FP) sitt förslag om en ny skollag för lagrådet. En av de stora förändringarna är att obehöriga lärare nu endast kan vara anställda i ett år, sedan skall skolan anställa en behörig lärare.

Jan Björklund förklarade förändringen på en presskonferens i regeringskansliet;
- Ingen av oss vill bli opererade av en obehörig läkare. Våra elever ska inte undervisas av obehöriga lärare.

- Obehöriga lärare har inte genomgått korrekt utbildning för att befästa sina kunskaper och vet därför inte vad de pratar om, för att en person meningsfullt ska kunna utöva ett yrke krävs att de har rätt utbildning, kommenterade Jan Björklund som har examen från officershögskolan i Halland och som aldrig arbetat i en skola varken som rektor eller lärare, men ändå gjort omfattande förändringar i skolan under de senaste åren.

På frågan om varför det fanns så få behöriga lärare anställda inom skolan, och om detta problem inte var kopplat till deras usla löneutveckling de senaste 30 åren och de enormt stora skolklasserna hänvisade Björklund till att han inte trodde så var fallet. Han menar snarare att läraryrket saknar prestige och att det skulle bli mycket roligare ifall lärarna fick en särskild lärarlegitimation.

Efter legitimering skulle en metallbricka utfärdas till läraren ifråga som till exempel kan visas för bråkiga elever på skolgården för att lugna ned dem, eller exempelvis kunna tas fram på krogen för att imponera och flasha med;
- Själva lärarlegitimationen skulle utformas i metall och förvaras i ett svart läderfodral, ungefär som en polisbricka i en amerikansk thriller, förklarar Jan Björklund.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SMP BT SydSv SkÃ¥nskan UNT UNT2 GT DagensPs MyNewsDesk KB Aftonbladet Kkuriren DT DN
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 5 kommentarer

men grova skämt åsido...
...så ser Jan faktiskt mycket bättre ut på den bilden än han har gjort på länge, t ex i dagens Svenska Dagbladet. Hallå? Pelle Bergendahl ringer från 1983 och vill ha tillbaka sitt skägg!

Selma bin Ladan, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Jan KSM Björklund
Janne ser ovanligt fräsch ut på den bilden, han måste ha r-nkat upp den berömda stridsk-ken hela natten.

Uffe bin Hgglund, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

bögerier
Härlig artikel. För att föra lite verklighet till denna debatten skulle jag vilja säga att Jan Björklund är jättebög. De bästa lärarna jag har haft någonsin har vart obehöriga. Och jag har hellre en bra lärare som faktiskt kan något än ingen lärare alls. (eller en tråkigt grå 40-tals övervintrad socialdemokrat i konstiga kläder som lär ut på tråkigt sätt och inte inser vikten av att vara praktik med teori. Men men... all makt åt tengil?

Gran, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Roligt
Rolig läsning, även fast jag stödjer denna reform. På skolan jag går nu så är kanske två av mina lärare behöriga, och de andra har varit anställda i flera år, trots att allt de gör i undervisningsväg är att säga till oss vilka sidor vi ska läsa. Pedagogik!

NNNNNNNNNNNNNN, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Classic!
Med risk för att enbart klappa medårs måste jag ändå säga att du överträffar dig själv, Birger. Det här kan vara en av de mest skarpa satirartiklarna ever. Briljant!

Pontus, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank