Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
10 2023
 
Jan Björklund har sovit dåligt sedan hans förslag om gårdsförsäljning röstades ned.
Jan Björklund har sovit dåligt sedan hans förslag om gårdsförsäljning röstades ned.

Hårdare krav på att anställa behöriga lärare som inte finns

Publicerad: 2009-12-16

Under tisdagen presenterade utbildningsminister Jan Björklund (FP) sitt förslag om en ny skollag för lagrådet. En av de stora förändringarna är att obehöriga lärare nu endast kan vara anställda i ett år, sedan skall skolan anställa en behörig lärare.

Jan Björklund förklarade förändringen på en presskonferens i regeringskansliet;
- Ingen av oss vill bli opererade av en obehörig läkare. Våra elever ska inte undervisas av obehöriga lärare.

- Obehöriga lärare har inte genomgått korrekt utbildning för att befästa sina kunskaper och vet därför inte vad de pratar om, för att en person meningsfullt ska kunna utöva ett yrke krävs att de har rätt utbildning, kommenterade Jan Björklund som har examen från officershögskolan i Halland och som aldrig arbetat i en skola varken som rektor eller lärare, men ändå gjort omfattande förändringar i skolan under de senaste åren.

På frågan om varför det fanns så få behöriga lärare anställda inom skolan, och om detta problem inte var kopplat till deras usla löneutveckling de senaste 30 åren och de enormt stora skolklasserna hänvisade Björklund till att han inte trodde så var fallet. Han menar snarare att läraryrket saknar prestige och att det skulle bli mycket roligare ifall lärarna fick en särskild lärarlegitimation.

Efter legitimering skulle en metallbricka utfärdas till läraren ifråga som till exempel kan visas för bråkiga elever på skolgården för att lugna ned dem, eller exempelvis kunna tas fram på krogen för att imponera och flasha med;
- Själva lärarlegitimationen skulle utformas i metall och förvaras i ett svart läderfodral, ungefär som en polisbricka i en amerikansk thriller, förklarar Jan Björklund.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SMP BT SydSv SkÃ¥nskan UNT UNT2 GT DagensPs MyNewsDesk KB Aftonbladet Kkuriren DT DN
Annons