Statsminister Fredrik Reinfeldt hade hela hundratusen fel på antalet sysselsatta i söndagens partiledardebatt, regeringen pekar nu på att det hela beror på en missuppfattning i hur antalet sysselsatta mäts, oppositionen menar dock att man gjorde uttalandet för att avsiktligen vilseleda väljarna.
Finansminister Anders Borg medger att felet låg i att ingen hänsyn togs till att statistiken 2006 mätte sysselsättningen i åldersgruppen 16–64 år, men att den undersökning som gjordes 2009 mätte åldrarna 15–74 år, det bredare åldersklustret innebär att en mycket större mängd människor räknas in i 2009 års statistik.
Trots att man i efterhand nu medger felet är det ändå en prestigeförlust för statsminister Fredrik Reinfeldt att vara så dåligt påläst och det skadar trovärdigheten för den debatt man förde under söndagen.
Även arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin fångades med byxorna nere när han var så pinsamt okunnig om siffrorna för sitt egna ansvarsområde att han glatt postade den felaktiga jämförelsen på sin Facebooksida tillsammans med texten "trots att finanskrisen kostat Sverige 100000 jobb så är det ungefär lika många sysselsatta idag som på valdagen. Politik gör skillnad."
Utbildningsminister Jan Björklund har dock sett en möjlighet att vända denna prestigeförlust till regeringens fördel, och berättade på tisdagen hur hans båda arbetskamrater i regeringen inte kunde rå för sina misstolkningar, då de i mångt och mycket är produkter av den flumskola som härskat sedan 70-talet.
Jan Björklund kommenterar;
- Oppositionen säger att vi med avsikt jämfört siffrorna till vår egen fördel, det är inte sant. Det var ett misstag det meger vi, men vi har inte gjort någonting med avsikt.
- Men detta är snarast sossarnas fel eftersom det var de som stod för skolan under den tiden då Reinfeldt och Littorin fick sin grundskoleutbildning. Det är ett mått av deras flumskola att vi nu har en statsminister som inte kan räkna ordentligt, detta visar bara vikten av de skolreformer som vi i Folkpartiet har genomfört, berättade Jan Björklund.
Jan Björklund förklarade sedan att ifall den unge Fredrik Reinfeldt och Sven-Otto Littorin hade gått i hans nya reformerade skolsystem hade de fått betyg från sex års ålder och man hade då lätt kunnat identifiera deras problem att räkna plus och minus och därefter tidigt kunnat sätta in extra läroresurser.
Birger Ollonborg