Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
1 Oktober 2023
 
Adelsohn ska visa japanerna hur ofarlig kärnkraften är
Adelsohn ska visa japanerna hur ofarlig kärnkraften är

Adelsohn simmar i Fukushimas kylbassäng

Publicerad: 2011-03-18

Ulf Adelsohn som 1985 gjorde det berömda uttalandet om att han ville bada i Forsmarks kylbassäng gör det igen, men nu i Fukushima.

Denna gång har han dessutom inhandlat både badbyxor och uppblåsbar gul dinosaurie.

- Jag älskade dinosaurier som barn. Denna badring ska jag vara rädd om, aldrig att mina barn eller barnbarn ska få leka med den.

- Nu har jag och min kompis Dino, ja, jag kallar honom så, åkt till Japan. Är hur kul som helst. Som Island ungefär. Fast inomhus. De varma källorna alltså. Jag undrar om det stinker svavel därinne? Det gillar inte jag. Då får man sätta klädnypa på näsan. Hö, hö!

Ulf Adelsohn tar sitt uppdrag på största allvar. Han ska visa japanerna att kärnkraft alls inte är så farligt som vissa av dem verkar tro.

- Inte behöver de jobba i korta arbetspass, japaner som är så flitiga, nog ska ni stå pall för lite strålning, ni är väl immuna nu, efter Hiroshima och allt?

- Det är vad jag vill säga till dem. Och efter badet blir det väl bastu och en kall öl. Men svenskt öl ska det vara, inte deras jävla rispiss. He, he!

Men många människor har blivit allvarligt skadade, vad ska du säga till dem?

- Ta en jodtablett för tusan. Det behövs inte mycket för den som verkligen gillar livet. Salta lite extra på ägget, med jodberikat salt, och så pang, är du skyddad. Det har funkat för mig. Hepp, hepp!

Telefonintervjun med Adelsohn börjar lida mot sit slut och det knastrar på ledningen, men jag hör ändå hans röst när han börjar sin vandring mot kraftverket:

- Fullständigt ofarligt, fullständigt ofarligt...


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: Adelsohn vill bada i Forsmark SvT Adelsohns valkampanj 1985 DN DN 2 DN 3 DN 4 SvD SvD Exp SvD 3 SvD 4 SvD 5 Uranbrytning AB
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!