Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
10 2023
 

"Bloggbråk" - nytt samhällsproblem?

Publicerad: 2010-08-15

Det är en relativt ny företeelse; att en så kallad bloggare blir arg på en annan bloggare för att sedan smutskasta denne på sin egen blogg.

Dessa så kallade "bloggbråk" läses och följs av tusentals andra unga människor. 

Von Oben-attityd
Unga människor, som vi vet, har inte samma möjligheter att sålla i informationsflödet. Saker som vi vuxna är medvetna om - t.ex. att man inte kommer att dö om killen/tjejen man är hemligt kär i råkar se en i "fel" tröja, att inte dricka ofantligt mycket alkohol i en strid ström under en hel kväll eller att det är fel att mörda - kan ibland försvinna för dessa unga individer.

Det har vi sett många exempel på.

I och med internets enorma genomslag för dessa nya generationer har en helt ny frihet kommit för dem. I mångt och mycket en fantastiskt källa till information, inspiration och socialt umgänge. Men som bekant finns det nackdelar till allt.

Vuxna människor förfasas
En av dessa nackdelar är så kallade "Bloggbråk". Kvällstidningarna skulle kalla det "bloggkrig", för det handlar om hårda ord och grova påhopp. 

Individer som tidigare varit bästa vänner ("bästisar") kan andra dagen befinna sig i varsin interaktiv skyttegrav - ofta med den obalansen att den ene bloggaren har många fler läsare. Hemligheter man sagt till en vän i förtroende kan hängas ut som något oerhört komiskt eller motbjudande av den ena parten - enbart för den ljuva - men i tid begränsade - känslan av hämnd. 

Vad man inte tänker på är att saker som skrivs i en blogg kan få ett kolossalt genomslag, det är inte längre som att skvallra för sin andra bästis. Det handlar om ögonblicklig och enorm spridning.

Nytt samhällsproblem? Troligen
Det är en ny sorts mobbing, en ny sorts "misshandel" - och vad jag skulle vilja kalla ett nytt samhällsproblem. Att ungdomar (- i vissa fall barn!) lägger mer och mer vikt vid vad andra människor är oense om är ett nytt fenomen.

Man bygger upp direkt onödiga och värdelösa känsloband till individer som har en otrolig makt, men väldigt liten insikt med vad man ska göra med den. Jag kan tänka mig att gå så långt att säga att det är fördummande.

En teori som florerar kring de nya generationerna och deras nära förhållande till internet är att unga människor tappar greppet om verkligheten; man gör saker för att man tänker att det inte är på riktigt, eftersom man inte kan se mottagaren. Men visst är det vekligt. Mänskliga känslor är (än så länge) mycket verkliga och man kan fortfarande såra någon trots att man inte ser denne.

Så, Folkpartiet, det är bara att börja fundera på vad eller vilka man kan stoppa in i klassrummen för att dessa "bloggbråk" ska sluta.

Boten Anna?

 


Annons

Fler artiklar av Oddjob SvenssonLäsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 1 kommentarer

Slå till i stället för att blogga
I stället för bloggar så skulle batonger kunna användas vid direkta och uppriktiga diskussioner mellan de inblandade.

Guerin Dolmos, (för 23 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
http://www.dfwbusinessinfo.com