Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Fysisk avsky gentemot Darin har förväxlats med jordnötsallergi.
Fysisk avsky gentemot Darin har förväxlats med jordnötsallergi.

Två av tre jordnötsallergiker egentligen allergiska mot Darin

Publicerad: 2010-02-25

Ny forskning har visat att två av tre personer som har fått beskedet att de inte tål jordnötter i själva verket kan äta nötterna utan bekymmer. Äldre testmetoder kan inte riktigt skilja mellan allergi mot jordnötter och en våldsam okontrollerbar fysisk avsky gentemot Darin, vilket är orsaken till att många har fått felaktiga besked från sjukvården.

Överläkaren och allergiforskaren Per Hagström berättar för Svenskbladet;
- Flertalet av dem som fått veta att de är allergiska mot jordnötter och tvingats inrätta sitt liv efter detta tål visst att äta jordnötter och produkter som innehåller jordnötter, det är den där fittan Darin som utlöser våldsamma allergiliknande reaktioner hos dem.

Hagström hänvisar till resultaten från den stora barnallergistudien Bamse, som omfattade drygt 4.000 barn födda i mitten av 1990-talet. Tester skedde alla under 2004, samma tidsperiod som Darin var aktiv i TV4:s populära program Idol och han figurerade frekvent i både TV och dagstidningar.

När barnen testades igen med en nyare analysmetod för tre år sedan blev det grönt ljus för två av tre barn som tidigare hade klassats som överkänsliga mot jordnötter. I själva verket fick de bara lindriga besvär, eller inga alls, av jordnötter, deras tidigare symptom visade sig istället bero på en överexponering av Darins fittiga nylle.

- Den som har fått besked om en jordnötsallergi bör dock inte bara att kasta sig över första bästa jordnötsskål. Först måste nya tester göras, berättar Björn Lilliansson, ordförande i Astma- , allergi- och "Mata Darin till tigrarna"-förbundet.

- Reaktionerna har åtminstone blivit aningen mildare sedan han plockade ut tandställningen,
berättar Björn Liliansson.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN SvD SvD2 SR BLT DagensMedicin DagensPs DT
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev