Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Influensans spridning kan hejdas genom handtvättande och användning av munskydd.
Influensans spridning kan hejdas genom handtvättande och användning av munskydd.

WHO upphöjer svininfluensan till fas 5

Publicerad: 2009-04-30

Världshälsoorganisationen WHO upphöjde under gårdagen svininfluensan till fas 5 på sin sexgradiga pandemiskala, reaktionen världen över lät inte vänta på sig då miljoner av människor medgav att de helt missförstått vad en pandemi är för något.

När antalet smittade i Europa  under gårdagen steg från kanske 14 till möjligtvis 19, uppmanade WHO regeringar världen över att det var avgörande att de använde ordet ''pandemi'' så ofta som möjligt i all officiell kommunikation.

Marie Svangren från Uppsala kommenterar;
- Jag trodde en pandemi var när miljontals människor var smittade, folk dör på gatan, det ligger högar med lik överallt och man ritar kryss på dörren där det bor infekterade människor.

- Men imorse läste jag i tidningen något om att 19 personer i fyra olika länder är sängliggandes, dricker honungste, tittar på repriser av Greys anatomy och Jay Leno, berättar Marie.

Martin Grönlund från Göteborg berättar;
- Det känns inte som en pandemi, jag föreställde mig tanks på gatorna och massor av militärer i typ "rymddräker" som i ET när de trodde att ET hade rymdbaciller. 

En talesman för WHO har kommenterat influensavirusets upphöjning till fas 5;
- För att klargöra ett par begrepp, en pandemi innebär att ett virus smittar människor emellan, samhällen drabas och mer än ett land har drabbats.

- Vi använder termen pandemi eftersom det är en kombination av grekiskans ''pan'', vilket betyder ''alla'', samt ordet ''demi'' vilket är ett verb som betyder ungefär ''att skrämma skiten ur någon''.

Claes Fjällbrink från Stuvsta kommenterar;
- Smittar människor emellan, samhällen drabbas, mer än ett land, betyder det att Susan Boyle är en pandemi?

FAKTA
WHO delar in en pandemi i sex olika faser

Fas 1 - Inga djurvirus finns som kan smitta människor.

Fas 2 - En djurinfluensa som finns hos tama eller vilda djur har smittat två eller flera människor, exempelvis katter eller hundar som gosats med, hästar eller boskap som matats, men även genom sexuellt umgänge eller, och därmed finns en liten risk för en pandemi.

Fas 3 - Pandemivarning. Viruset har smittat grupper av människor. Men spridningen mellan människor är ingen eller begränsad till den där äckliga gubben på tåget eller bussen som hostar dig i ansiktet.

Fas 4 - En tillräckligt stor smittasridning mellan människor för att pandemi kan befaras. Aftonbladet, Metro, City Stockholm och Expressen varnar för nytt "Dödsvirus" samt påstår att alla med feber och lätt illamående "kan vara smittade".

Fas 5 - Betydande smittspridning mellan männniskor i minst två länder, höjda tittarsiffror för repriser av Greys anatomy och Våra Värsta år, tv-bolagen rapporterar även stora ökningar av folk som ringer in till de menlösa "frågesportsprogram" de sänder dagtid.

Fas 6 - Pandemi. Viruset sprider sig ohämmat mellan människor. En global pandemi är ett faktum. Aftonbladet kör med "Alla ska dö" på löpet. Äldre män med skägg ledda av Carola Häggkvist stryker omkring med skyltar och predikar om att domedagen är kommen för alla syndare.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons