Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
29 September 2022
 
Influensans spridning kan hejdas genom handtvättande och användning av munskydd.
Influensans spridning kan hejdas genom handtvättande och användning av munskydd.

WHO upphöjer svininfluensan till fas 5

Publicerad: 2009-04-30

Världshälsoorganisationen WHO upphöjde under gårdagen svininfluensan till fas 5 på sin sexgradiga pandemiskala, reaktionen världen över lät inte vänta på sig då miljoner av människor medgav att de helt missförstått vad en pandemi är för något.

När antalet smittade i Europa  under gårdagen steg från kanske 14 till möjligtvis 19, uppmanade WHO regeringar världen över att det var avgörande att de använde ordet ''pandemi'' så ofta som möjligt i all officiell kommunikation.

Marie Svangren från Uppsala kommenterar;
- Jag trodde en pandemi var när miljontals människor var smittade, folk dör på gatan, det ligger högar med lik överallt och man ritar kryss på dörren där det bor infekterade människor.

- Men imorse läste jag i tidningen något om att 19 personer i fyra olika länder är sängliggandes, dricker honungste, tittar på repriser av Greys anatomy och Jay Leno, berättar Marie.

Martin Grönlund från Göteborg berättar;
- Det känns inte som en pandemi, jag föreställde mig tanks på gatorna och massor av militärer i typ "rymddräker" som i ET när de trodde att ET hade rymdbaciller. 

En talesman för WHO har kommenterat influensavirusets upphöjning till fas 5;
- För att klargöra ett par begrepp, en pandemi innebär att ett virus smittar människor emellan, samhällen drabas och mer än ett land har drabbats.

- Vi använder termen pandemi eftersom det är en kombination av grekiskans ''pan'', vilket betyder ''alla'', samt ordet ''demi'' vilket är ett verb som betyder ungefär ''att skrämma skiten ur någon''.

Claes Fjällbrink från Stuvsta kommenterar;
- Smittar människor emellan, samhällen drabbas, mer än ett land, betyder det att Susan Boyle är en pandemi?

FAKTA
WHO delar in en pandemi i sex olika faser

Fas 1 - Inga djurvirus finns som kan smitta människor.

Fas 2 - En djurinfluensa som finns hos tama eller vilda djur har smittat två eller flera människor, exempelvis katter eller hundar som gosats med, hästar eller boskap som matats, men även genom sexuellt umgänge eller, och därmed finns en liten risk för en pandemi.

Fas 3 - Pandemivarning. Viruset har smittat grupper av människor. Men spridningen mellan människor är ingen eller begränsad till den där äckliga gubben på tåget eller bussen som hostar dig i ansiktet.

Fas 4 - En tillräckligt stor smittasridning mellan människor för att pandemi kan befaras. Aftonbladet, Metro, City Stockholm och Expressen varnar för nytt "Dödsvirus" samt påstår att alla med feber och lätt illamående "kan vara smittade".

Fas 5 - Betydande smittspridning mellan männniskor i minst två länder, höjda tittarsiffror för repriser av Greys anatomy och Våra Värsta år, tv-bolagen rapporterar även stora ökningar av folk som ringer in till de menlösa "frågesportsprogram" de sänder dagtid.

Fas 6 - Pandemi. Viruset sprider sig ohämmat mellan människor. En global pandemi är ett faktum. Aftonbladet kör med "Alla ska dö" på löpet. Äldre män med skägg ledda av Carola Häggkvist stryker omkring med skyltar och predikar om att domedagen är kommen för alla syndare.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 8 kommentarer

Re: STÄMMA ER !!!!
Tack för detta nu har vi äntligen namnuppgifter så vi kan gå vidare med vår stämning. Vi är en advokatfirma som företräder grisens familj och nu har vi äntligen identifierat slyngeln som ofredade den här stackars oskyldiga kultingen. Tycker du verkligen själv det är ok att gå fram och kyssa en okänd person på gatan utan att fråga om lov?

STÄMMA ER !!!!
Det där är min lille bror !!! jag kommer stämma er om inte ni tar bort den bilden från eran hemsida!! Det är skamm att ni har tagit en bild på en liten pojke sm var söt ock skulle pussa en gris och där var han2 och nu är han 6år och lever och har Inte svinifluensan!

Linn Molle, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Skärp dig Henke!
WHO är ingen satirsajt! Du förringar den skräck som många känner inför denna världsomspännande flunsa. Nu har dessutom en indier smittats.

ombordaren, (för 58 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Grymt kul
Hahahaaaaaa, vilken underbar jävla bild, jag höll på att garva läppen av mig!!!

..., (för 58 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Gris-HIV
Hur stor risk är det att man får Gris-HIV ? Jag använder alltid kondom men man vet aldrig vad dom där svinen bär på för skit.

Christer Bjrkman, (för 58 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank