Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Du kan undvika smitta genom att tvätta händerna ofta eller använda alkogel.
Du kan undvika smitta genom att tvätta händerna ofta eller använda alkogel.

Oro över att svininfluensan inte orsakar tillräckligt med panik

Publicerad: 2009-09-04

Åtskilliga dagstidningar, TV- och radiokanaler gick under veckan samman i en hjälpinsats att göra svenska folket mer panikslagna över svininfluensans spridning. Det var efter att en 55-årig man halvt död i cancer dött i svininfluensan som medieuppbådet beslutade att gå samman och koncentrera sin nyhetsrapportering på hur farlig och urskiljningslös svininfluensan är.

Gunilla Hermentitz, chefredaktör vid Dagens Nyheter berättar om den samlade medieansträngningen;
- Bland journalister, överbeskyddande mammor och gamla introverta pensionärer finns en klar och tydlig uppfattning om att Svenska folket inte är tillräckligt panikslagna inför den stundande epidemin av svininfluensa.
Därför har vi sett det som vår plikt att gå samman för att informera svenska folket om hur lätt det är för dem att få svininfluensa och sen hosta ur sig sina lungor långsamt och plågsamt.

Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet publicerade idag en gemensam artikelserie med tips för hur man undviker att bli smittad samt praktiska råd för att hantera vardagen, exempelvis bör man tömma sin frys på matvaror då det är där man kommer vara tvungen att förvara döda familjemedlemmar innan Försvaret kan komma och slänga liket i en massgrav.

Majvor Wallström 77, från Borås är en av de många gamla pensionärer som bara rör sig mellan Konsum och sin lägenhet och nu oroar sig över att få svininfluensan;
- Jag läste om hur två personer hade dött av den i Sverige, jag funderar nu på att köpa allting dubbelt, inklusive två liter mjölk istället för en och sen hålla mig inomhus i två veckor så att jag slipper  exponera mig för så många bakterier.

En annan person som är mycket oroad är Viktor Svensson 27, lastbilschaufför från Norrköping;
- Senast jag lyssnade på radion var det två stycken som avlidit och nu är jag bara så rädd, tänk om jag först får cancer så till den grad att jag är sängliggande på sjukhus och sen får jag svininfluensan. Jag överväger att säga upp mig och isolera mig i min sommarstuga ett par månader tills hösten är över.

Polisen Göran Stammeryd 36, är även han oroad över svininfluensans framfart;
- Jag ser dödsoffer för rattfylla och andra trafikolyckor nästan varje vecka, tyvärr alldeles för många. Men trots det kan jag åtminstone varje gång jag kommer till en olycksplats trösta mig med att det är långt mycket större chans att avlida i en trafikolycka än av svininfluensa. En sån där liten tanke som man kan hålla fast vid när man sitter och oroar sig.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 SvD3 Exp DN DN2 DN3
Annons