Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
29 September 2022
 
Findus julbord för de ensamma anses äventyra psykiskt välmående, enligt Folkhälsoinstitutet.
Findus julbord för de ensamma anses äventyra psykiskt välmående, enligt Folkhälsoinstitutet.

Myndighet rasar mot miserabel ensamjulbordstallrik

Publicerad: 2010-11-24

Det välkända livsmedelsföretaget Findus adderade år 2006 i sitt mikrorättsutbud en helt ny fågel i sådana här sammanhang: den närmast legendariske Findus Jultallrik som nästan genast blev en klassiker hos hela svenska folket. En jultallrik med prinskorv, köttbullar, jansson och gröt.

Folklivsforskaren Göran Stollerud berättar ingående om fenomenet som uppstod när mikrorättsjultallriken lanserades i matvarubutiker runtom i landet:

- Rätten associerades nästan genast med ensamma människor vars enda hopp av ljus och glädje under julens mörka och plågsamma timmar var få riva av den plomberande plasten på en nyligen uppvärmd jultallrik från Findus och sakta få känna under inmundigandet julens alla dofter och smaker av härliga prinskorvar, välrullade köttbullar och välgratinerad Janssons, vilka de tidigare inte känt sedan ungdomens glada och obekymrade år på gården.

Andra var av annan åsikt - åtminstone vad gällde produktens kvalité. DN:s recensent konstaterade kallt:

- Kartongen ger en vision av julstämning, men när man öppnar den möts man av en gulbrun röra.

Om det var denna sågning som gjorde att Findus i det fördolda lät den omtalade mikrorättsjultallriken gå en stilla död till mötes - närmaste bestämt lagom till julen 2009 - vill ej Findus kommentera. Dock följde reaktioner utav det bryska tilltaget, såsom en uppmärksammad namninsamling på nätet - påpassligt kallad "Namninsamling för återinförandet av Findus Jultallrik 2010". Enligt uppgift skrev 275 000 julbordssugna under.

Findus hör uppenbarligen bön, och valde - kanske i kölvattnet av namninsamlingen - att återinföra mikrorättsjultallriken till de ensamma lagom inför julen 2010.

- Den var mycket uppskattad och i år har vi förbättrat Jansons frestelse och fördubblat antalet portioner, berättar Tina Bång, produktchef på Findus, i ett engagerat pressmeddelande, följt av ett karaktäriskt "ho ho ho".

Statens folkhälsoinstitut vill dock stoppa måltiden från att återinföras. Den anses äventyra den psykiska folkhälsan, menar myndigheten.

- Vi fick in otaliga rapporter av alla olika sorters ensamma människor som fick allvarlig panikångest av den här maträtten, säger Sarah Wamala, generaldirektör för Folkhälsoinstitutet.

Hon understryker också att känslorna hade ingenting med kvalitén på själva produkten att göra. Det var den blotta åsynen av konceptet mikrorättsjultallrik som framkallade ångesten hos de ensamma.

- Redan i frysdisken på Coop föll folk ihop, eller storbölade öppet, när de fick syn på Findus Jultallrik.

Vad säger då konsumenterna om den omstridda portionen mikrojulmat?

Sten Ossian Ohlsson, 68, från Göteborg skickar en utriven sida ur sin dagbok till Svenskbladets redaktion:

- Vid ljudet av mikrons pling togs ur ett skåp fram en flaska Explorer och en äggkopp som får fungera som snapsglas. Ölen behövs inget glas till. Rasket bärs in till soffbordet. Jultallrikens köttbullar är maskinellt rullade och smakar kanske inte så mycket, inte ens med lite jansson till. Heller är inte prinskorvarna de bästa, inte alls som de som Mariann brukade göra iallafall. Äggkoppen fylls till bredden. En del av ett äggskal tycks simma omkring i en liten virvel. Spriten skulle kanske varit kyld men det får duga.

- Så försiktigt lyftes glaset med ett ensamt ekande "Skål då". Ett avbrott följs av någon sekunds tankegång. "Och god jul" läggs till - varpå innehållet sedan slukas i ett svep. Det bränner till lite i svalget och till lite mer i magen. I fönstret slocknar tomteblosset, och man förmår sig inte tända ett nytt. Det anses vara dags att gå och lägga sig. Gröten kanske man äter i morgon istället.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 9 kommentarer

Julpizza, vulkan
I år blir det Vulkanpizza med julmat innuti. Det passar perfekt. Då kan man sitta och mysa nere i hörnet och suga på några stora starköl. Snapsen smugglar man lätt in, jag har gjort det förut och dom säger ingenting om det. Kalle Anka och hans vänner sedan jul med Svensson-Svensson. Efter det så går jag hem i porten bredvid och somnar på hallgolvet. När jag väl vaknar så har jag pissat ner mig. GOD JUL!

Jens Hrsven, (för 21 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Vill ha tillbaka jultallriken!
Att den kunde komma tillbaka. Är ju trevligt med en jultallrik på jobbe. Synd att det läggs så myckenegativa betoningar på hela rasket

Allts nskar nd , (för 21 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Äter en sådan rätt vid varje jul, ensam
Hej, Vid 2009 köpte jag 5 sådana rätter för att frysa ner och äta upp vid varje jul. Så i år blir det denna jultallrik som sagt, det är lite som en tradition att sitta ensam i stugan och äta mig en Findus Jultallrik.

Lennart, (för 39 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Sten Ossian...
...från Göteborg skriver helt briljant. Tårarna forsade när jag skrattande tog mig igenom hans dagboksanteckningar. Men jag önskar ingen en dyster jul, men det var roligt.

Knivis, (för 39 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Usch
Jag firade julen ensam. Det funkade helt ok! Dock hade jag velat ha mer än torr skinkbit och rödbetsallad från den lokala mataffären

bob, (för 45 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Slipp hngpattarna - kp en korsett frn Bella-Jane!
Twingly BlogRank