Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Köttklister öppnar möjligheter i skolan för en crossover mellan hemkunskap och träslöjd.
Köttklister öppnar möjligheter i skolan för en crossover mellan hemkunskap och träslöjd.

"Köttklister" utsett till äckligaste nya ordet 2010

Publicerad: 2010-02-10

Efter att en påhittig journalist uppfunnit ordet "köttklister" togs det rekordsnabbt in på listan över de äckligaste nya orden för 2010. Medieexperter ser nu med spänning och förväntan på hur det nya ordet ska komma till användning i dagspressen.

Gunilla Kjellsson, journalist vid Aftonbladet berättar om en kreativ användning av ordet köttklister som hon tänker använda sig av;
- Köttklister är ett briljant äckligt ord, det bara osar äckel om det. Vi kan lätt kan förknippa det med något av de företag som svenskarna redan har fördomar gentemot, som till exempel McDonalds. Vi kan säga att McDonalds limmar ihop sina hamburgare med köttklister, folk kommer bli helt tokiga om de läser något sånt, ännu mer skräp i skräpmaten!

Gunillas journalistkollega vid Expressen, Johan Isfält har liknande planer på hur han ska utnyttja ordet;
- Folk är redan misstänksamma mot LiDL eftersom de kommer från Tyskland, så man kan alltid koka ihop något om hur de använder köttklister för att limma ihop bitar av ungerskt kött till sina maträtter. Ja det kommer bli en toppenstory, om jag bara visste vem som kom på ordet "köttklister" skulle jag bjuda honom eller henne på middag!

Experter räknar nu med att ordet "köttklister" kommer att nyttjas flitigt i löpsedlar under 2010, en del menar till och med att ordet kan bli en ersättare för uttrycket "nakenchock" vilket var det ord som nyttjades mest under 2009. Man har dock haft fel förut, fast det som talar för att uttrycket kommer fortsätta plåga läsare är att ord som innefattar ordet "kött" ofta har visat sig kunna väcka starka känslor. Bland annat blev det många upprörda känslor när finansminister Pär Nuder 2004 använde sig av uttrycket "köttberg" då han hänvisade till 40-talister med endast ett par få år kvar till pension.

Göran Stollerud professor i näringslära vid Lunds universitet har kommenterat kalabaliken som uppsått kring det så kallade "köttklistret";
- Det rör sig egentligen om ett missförstånd som förstärkts av journalisternas korkade och oaptitliga ordval i den här frågan med ordet "köttklister".

- Alla som ätit korv, köttbullar och pålägg har redan ätit "köttklister", det handlar helt enkelt om ett sätt att binda ihop kött i en massa. Det är ingen som planerar att sälja "hoplimmade" köttbitar i butikerna.

- Och förresten är det såklart så att Svensson får vad han betalar för, är man en dum jävel som ska snåla kan man knappast räkna med att köpa riktig oxfile. Precis som med de stackars grisarna tidigare i år får man väga pris mot kvalité, alla åmade sig över grisarna men i slutänden var det Svensson som var en snål jävla fitta som vägrade betala mer för sitt kött.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 aft1 aft2 aft3 dn aft4
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev