Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
29 September 2022
 
Vaccinationen av samtliga personer måste ske samtidigt.
Vaccinationen av samtliga personer måste ske samtidigt.

Influensavaccin värdelöst utan timing

Publicerad: 2009-11-10

Imorgon får landstingen nya leveranser av vaccinet mot svininfluensa, circa en halv miljon ytterligare doser kommer att finnas tillhands, men ny vetenskaplig forskning visar att vaccination är värdelös om den inte sker på rätt vis.

Det är forskare vid Smittskyddsinstitutet som nu slagit larm om att vaccinationen hittills har skett på fel vis och att den måste göras om ifall den ska ha avsedd effekt. Doktor Bengt Norrkvinna, smittskyddsläkare vid Smittskyddsinstitutet berättar;
- Vaccination har hittills skett av enskilda individer vid landets olika sjukvårdsenheter, nu har det visat sig att detta är ineffektivt, eftersom endast en bråkdel av befolkningen vaccineras kan viruset leva kvar hos de ovaccinerade.

- När man sedan når de ovaccinerade kommer det att ha varit en så lång tidsperiod sen man vaccinerade de första personerna att sjukdomen återigen kan få fäste hos dem och de bör vaccineras igen. På så vis kan viruset som orsakar svininfluensan leva kvar och vaccinationen blir verkningslös.

- Istället måste vi vaccinera hela Sveriges befolkning samtidigt, förklarar Doktor Norrkvinna, vi får helt enkelt bestämma en dag då alla är tillgängliga och sedan vaccinera hela bunten samtidigt.

Regeringen har tagit del av Smittskyddsinstitutets forskning och säger sig förbereda en verksamhetsplan för hur hela landets befolkning ska kunna vaccineras samtidigt. Folkhälsominister Maria Larsson (KD) berättar;
- Planen går ut på att vi nyttjar stora lokaler och arenor Sverige över, som till exempel idrottsarenor, vi samlar där befolkningen och så sker vaccinationen vid en viss tidpunkt. Som det är nu har vi inte lyckats bestämma ett datum ännu, tyvärr hinner vi inte få vaccinleveranserna innan hösten är över och det är ju just denna period som influensor sprids som mest. Runt jul är det stört omöjligt då de flesta familjer har månta julförberedelser och presentköp att stå i.

- Vi hoppas på ett datum i januari istället, men det kan bli besvärligt då de flesta företag "kommer igång" igen under perioden efter nyår, hela februari-mars är dessutom helt kört eftersom Melodifestivalen pågår då, men vi fortsätter aktivt att leta efter ett datum då alla kan,
förklarar Larsson.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN DN2 SvD SvD2 Exp GT GP HD GP MyNews Metro Exp2 SN SvD3 SvD4 SvD5 SvD6
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 9 kommentarer

flunsan
jag velar fortfarande fast jag har kol men e de så att få det att fungera enligt smittläkarn så e de väll bara att säga ett datum och inge mer med det

tt, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Kul.
Hjälp! Trodde jag satt och läste SvD.

Johan, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

11e juli någon?
Tycker vi kan ta det under fotbolls VM, eftersom Sverige ändå inte är med.

O. Nani, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Rattar bäst som rattar sist
Staten ska inte lägga sig i det där! Det är VÅR uppfinning och VI ska patentera den. Saab ska bli världens sjukdomssäkraste bil. Den enda som hjälper mot vissa virus, faktiskt. Folk kommer helt enkelt inte att kunna klara sig utan en Saab. Inte ens EU vågade chansa på att gå emot oss! HA-HA-HAA!

Christian, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Re: Re: Re: Råd och rön
Frekvensvibrationsmanipulation av stamceller via UHF/gigabytebandet är heller inte patenterat än, så det gäller att utnyttja det nu så länge det marksända nätet och public service-TV finns kvar; senare kommer Internet-baserad tv on-demand att vara vanligast och innan 100 MBit/s till alla hushåll är på plats och FRA-lagen utökats från signalspaning till signalinjektion, även över landstingsgränserna, får vi inte tala om det här.

Bunsen, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Twingly BlogRank