Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Manuel i Fawlty Towers hade inte den felande genen, han var bara spanjor.
Manuel i Fawlty Towers hade inte den felande genen, han var bara spanjor.

Forskningsteam identifierar felande gen hos servitörer

Publicerad: 2009-08-21

Forskare vid det jättestora forskningsinstitutet vid Umeå universitet har nu upptäckt den gen som gör att kypare hör fel eller helt ignorerar en beställning.

Forskarna berättar att de framgångsrikt lyckats isolera den gen hos kypare som gör att de tar helt fel på en beställning forskningsledaren Olof Pettersson berättar;
- Vi fann att den här genen av någon anledning är avgörande för hur en individ uppfattar en beställning. Hos våra försökspersoner provade vi ett antal olika beställningar och varje gång blev det fel, individer med denna gen byter omedvetet ut beställningen mot någonting annat.

Pettersson berättar om de många tester som utfördes;
- Exempelvis så provade vi en beställning med våra olika försökspersoner, vi beställde en kaffe latté, men varje gång fick vi någonting annat. Svart kaffe, choklad, te, alltid något helt annat från vad vi beställt.

Felbeställningar där en konsument sagt en sak men en virrig servitör/servitris hört och levererat något helt annat är ett växande problem i Sverige. 6 av 10 svenskar uppger i en ny undersökning att de under det senaste halvåret fatt helt fel beställning vid ett cafe eller en restaurang.

Olof Bjällhagen från Göteborg är en av de många som drabbats, han berättar;
- Jag var ute på stan med en kompis och skulle fika. Jag bad om en kaffe mocca men fick en kaffe latté, det var irriterande, om jag inte vore svensk skulle jag klagat.

Sara-Anna Hägglund från Stockholm har även hon råkat illa ut;
- Häromdagen åt jag och min pojkvän kinamat, men istället för att få citronkyckling som jag beställt fick jag friterat fläsk med sötsur sås, inte alls det jag bad om. Eftersom jag är svensk kunde jag inte klaga heller, så jag sa ingenting utan åt den istället.

Även Jonas 16, från förorten Jakobsberg norr om Stockholm berättar;
- Jag käkade på en pizzeria i lördags, jag hade beställt en Vesuvio men fick en bussola med räkor och musslor, jag som avskyr räkor! Hur svårt är det att höra fel pa Vesuvio och Bussola? Men det är pinsamt att klaga så jag plockade av räkorna och åt den ändå.

Hotell- och Restaurangfacket har nu presenterat planer på att ta fram ett särskilt genetiskt test som avgör ifall en individ är lämplig för ett servitörsjobb eller ej. Planerna har dock mötts av motstånd från DO (Diskrimineringsombudsmannen) som påstår att den felande genen är att betrakta som ett funktionshinder och att ett eventuellt test skulle vara diskriminerande mot personer som lider av detta funktionshinder.

DO har dock antytt att man kan tänka sig att ändra denna hållning, Linn Kastrull myndighetschef för DO kommenterar;
- Detta skulle gå emot de mänskliga rättigheterna och alla humanistiska principer, men vi överväger ändå att ändra denna regeln och släppa igenom förslaget, det är ju bara så jävla irriterande att få fel mat.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!