Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Många iPhoneanvändare trycker oanande sina ansikten mot sin egen avföring.
Många iPhoneanvändare trycker oanande sina ansikten mot sin egen avföring.

Folkhälsoinstitutet varnar: iPhone ett hot mot folkhälsan

Publicerad: 2010-11-02

Alarmerande höga koncentrationer av bajspartiklar täcker displayerna på svenska iPhones. Nu riktar folkhälsoinstitutet en varning till alla smart-phone användare: Ta inte med telefonerna på toaletten!

Ny teknik leder till nya vanor. Borta är toalettlektyren i många hushåll. Istället tar den nödiga fram sin handdator för lite förströelse medan han eller hon uträttar sina behov. Men det kan få dramatiska effekter.
- Vi har sett en ansikte-bajsbakterieökning med 22 000 procent sedan iPhone lanserades i Sverige, säger Greger Katz på folkhälsoinstitutet.

Oroväckande utveckling
Greger vet vad han talar om. Han har mätt mängden bajspartiklar i svenska ansikten sedan tidigt 70-tal, och siffran har varit konstant. 
- Idag ser vi en oroväckande utveckling där iPhoneanvändare har avföringspartiklar från i snitt tre toalettbesök i ansiktet. Man inser helt enkelt inte kopplingen mellan att spela Angry Birds under toapausen och att två minuter senare trycka ansiktet mot samma platta, säger Greger.

Formationer av brunt
I de allra värsta exemplen från studien kunde man till och med med blotta ögat se små partikelformationer av bajskorvar på displayerna.

Folkhälsoinsitutets råd är nu helt enkelt att låta iPhonen vara kvar i fickan när man uträttar sina behov. Men Greger Katz är skeptisk:
- Det är som att uppmana folk att sluta skita. Men vi får hoppas på det bästa.

Från hånad till hyllad
Greger började studera ansikte-bajspartikelhalter efter att ha läst om, och blivit intresserad av, mätningar av kokainförekomsten bland sedlar. Hans ekonomiska anslag till forskningen har inte alltid mötts av förståelse i omgivningen, så han ser dagens resultat som något av en upprättelse.
- Jo, man kan säga att jag har blivit hånad i snart 40 år. Men som man säger i Amerika – in your face!


Annons

Sune Holm

Fler artiklar av Sune Holm


Relaterade länkar: IDG CS CS2 CS3 NyT Resumé GP iP24
Annons
Helfoder för hund och baby