Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Att ta sitt strykjrn via stergatan kan bli dyrt nr Gran Holm byggt hotell dr.
Att ta sitt strykjrn via stergatan kan bli dyrt nr Gran Holm byggt hotell dr.

Vellinge blir Monopol

Publicerad: 2010-12-31

Ta med en tjock plånbok nästa gången du tar hatten eller strykjärnet till Vellinge kommun, där håller man nämligen på att sälja ut allt, inklusive gatorna. Och trampar du fel kan det stå dig dyrt.

Vellinge kommun som ligger i sydvästra Skåne har uppmärksammats i media, för sin försäljning av den kommunala verksamheten. Bland annat har kommunens löneavdelning lagts ut på entreprenad, detta trots att det strider mot både kommunallagen och EU:s upphandlingsregler.

Men detta generar inte den moderata ledningen i kommunen. Vellinges nuvarande kung, Lars-Ingvar Ljungman, och gamle kungen Göran Holm har tvärtom fortsatt att sälja ut kommunala verksamheter. När det såg ut som om allt var utsålt började man sälja kommunhuset, skolorna, alla dagis, gator, övergångsställen, broar, torg och busshållplatser, med devisen: ”Allt ska löna sig, inget är gratis!”

Förebilden är det amerikanska sällskapsspelet Monopol. Lars-Ingvar Ljungman och Göran Holm berättar förtjust att de spelar Monopol varje ledig stund. 

- Där finns svaren på varje duktig politikers funderingar, berättar gamle kung Göran och den nye kungen Lars-Ingvar tar vid:

- Vi började med att sälja ut Malmövägen till Serkon AB, de ligger ju redan där och kan ha nytta av att slippa betala för att köra på sin egen gata. Göran köpte Porsvägen i Höllviken, där han ju faktiskt bor och jag köpte min gata, Mårtensvägen i Höllviken, det blev ju enklast så.

Varför gick inte gatorna ut på försäljning så att alla kunde bjuda?

- Det var ju ingen annan som var intresserad, alltså vi hade ju redan pratat om det på Moderaternas sammanträde i höstas och nyheten gick också ut i vår tidning, Rösta På Människor, så alla som var intresserade hade en hel vecka på sig att lägga ett bud. 

Rösta På Människor, är det inte Vellingemoderaternas tidskrift? Ska inte en sån här nyhet gå ut till allmänheten?

- Här i Vellinge röstar alla på Moderaterna, så jag ser inte det som något problem.

Hur går det rent praktiskt till, det här med att äga en gata? Kostar det pengar för andra att gå på den?

- Självklart, du har väl spelat Monopol? Om du kommer med ditt strykjärn på låt säga Östergatan och ingen har köpt den så kommer du förstås billigt undan, men om Göran köper den och gatorna som hör ihop med den och börjar bygga hus och kanske byter in dem mot ett hotell, ja då kan du lika gärna slänga in handsken på en gång.

Blir det inte besvärligt för Vellingeborna?

- Nej, tvärtom, vi sänker skatten och de får en större köpkraft, och kan också köpa gator i andra kommuner, när de har börjat sälja ut. Problemet är bara att du måste ha koll på vilka som går på din gata, så att du får in dina avgifter. Men jag och Göran har startat ett väktarbolag som kommer att patrullera alla gator och sätta upp vägtullar och se till att alla betalar enligt reglerna.

- Och den som inte betalar får gå i fängelse, gå direkt till fängelse, utan att passera GÅ.


Annons

Ruffa Rvardotter

Fler artiklar av Ruffa Rvardotter


Relaterade länkar: SDS SDS 2 TA Vellingebo TA 2 SDS 3 SvD AB EA.ETC SDS 4 AFS AFS 2
Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam