Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Katrina 14 år är den som styr planet denna gång, hon har spelat många "flygspel" på Xbox.
Katrina 14 år är den som styr planet denna gång, hon har spelat många "flygspel" på Xbox.

Ryanair pressar priserna med ny "Flyg själv"-biljett

Publicerad: 2010-08-03

Det irländska lågprisflygbolaget Ryanair släppte idag sin senaste produkt, en biljett där flygplanet flygs helt och hållet av passagerarna.

Skarpa protester kom idag från det svenska flygbolaget SAS som beklagade sig över lågprisbolagets senaste utspel vilket de rubricerar som prisdumpning samt anklagade samtidigt Ryanair för att tumma på säkerheten.

Ryanair själva har dementerat att säkerheten skulle äventyras för deras passagerar;
- Varför skulle säkerheten bli sämre, de har ju fortfarande den inplastade instruktionen på sätet framför sig. Och det kommer fortfarande vara en säkerhetsgenomgång innan avfärd, fast istället för flygvärdinnor är det passagerare som håller i den, berättar Michael O'leary, Ryanairs VD.

Det är nämligen inte bara pilotens roll utan även kabinpersonalens uppgifter kommer att övertas av passagerarna, allt ifrån att servera snacks till att visa hur flytvästen fungerar, samt även själva bagagelastningen av planet.

Ryanairs VD Michael O'leary har berättat för Svenskbladet hur den nya biljetten kom till;
- Vi såg var våra utgifter låg och konstaterade att de två piloternas lön vid varje flygning var en mycket stor utgift. Genom att nu låta passagerarna ta sig an uppgifter som tidigare tillhörde pilot och kabinpersonal kan vi skära priserna ytterliggare.

- Vi använder oss redan av så kallad self check-in på ett flertal flygplatser i Europa för att spara in på personalkostnader, nu övergår vi alltså även till self-fly.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: Sydsvenskan HD SvD
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev