Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
1 Oktober 2022
 
Pokemonkorten lockar fram de värsta egenskaperna hos barn.
Pokemonkorten lockar fram de värsta egenskaperna hos barn.

Rädda Barnen ska bojkotta Pokemonkort

Publicerad: 2009-11-20

Under torsdagen gick Radda barnen ut med en press release som upplyste kring farorna som forknippas med Pokemonkort. Organisationen har låtit utföra forskning kring de populära korten och kommit fram till att de främjar girighet och egoism bland barn, dessutom riskerar barn som inte får Pokemonkort av sina föräldrar att hamna i en utsatt situation.

Ellen Stjärnberg, barnpsykolog samt presschef vid Rädda Barnen kommenterar;
- Det ligger i Pokemonkortens natur att man ska samla på så många som möjligt av dem, korten saknar helt syfte och funktion, de definieras endast av hur mycket andra barn åtrår dem.

- I en ålder då barn bör lära sig samarbete och kamratanda vädjar dessa kort till de allra värsta egenskaperna hos barnen, girighet och egoism. De barn som har föräldrar som inte köper Pokemonkort, eller endast köper ett fåtal kort kan dessutom hamna i en utsatt situation med livslånga psykiska problem som följd.

Ellen Stjärnberg går in djupare på frågan varför korten är skadliga för barn;
- I skolan lär sig barnen att de alla är lika mycket värda och jämställda, men när de tittar på sina kompisar i klassen märker de genast att Gustav, vars föräldrar köper allt han pekar på, har många fler Pokemonkort än vad de själva har. De löper risk att drabbas av mindervärdeskomplex och prestationsångest med mentala problem för resten av livet som resultat.

Det är av just dessa skäl som Rädda Barnen nu uppmanar till en bojkott av Pokemonkorten tills det att tillverkaren tar sitt ansvar och förändrar produkten så att den blir mer barnvänlig;
- Vi är inte emot Pokemon, däremot vill vi att korten endast ska finnas i två olika utföranden, alltså två olika sorters Pokemon-monster. Detta skulle göra det möjligt för alla barn att få ihop ett komplett set av korten, och inget barn behover känna sig utanför.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 8 kommentarer

Ungefär som...
... man kan bli utsatt om man inte har den nyaste Barbie-dockan? Eller en cool cykel? Eller spelar hocket, eller hejar på "rätt" lag i sport? Det finns säkert hundratals fler exempel på saker som kan utsätta barn för "dåliga situatuioner" än pokemonkort... Exempelvis kan man ju göra en bojkott av hockeykort. Eller skolkort. Dessa samlas och byts också mellan barn. Suck...

Mr. Mime, (för 49 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Haha, fint
Jag må vara väldigt sent ute med kommentar, men jag gillar att dom säger att korten saknar syfte när det är ett spel som det tydligt finns instruktionsmanual med mera till

Det du, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Re: Till flydda tider
Oj då, nej, där hade jag noll koll. Ja, av den artikeln att döma är ju Rädda Barnen helt rätt ute, och det är inte konstigt att de är rädda heller!

Golduck, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Till flydda tider
Har du ingen koll på att det har kommit en Pokemonrevival? http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3507715.svd

Ken, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Till flydda tider
Kul artikel så där 10 år efter Pokemonhypen. Nu väntar vi på en recension av "Fem myror".

Psyduck, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank