Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Pokemonkorten lockar fram de värsta egenskaperna hos barn.
Pokemonkorten lockar fram de värsta egenskaperna hos barn.

Rädda Barnen ska bojkotta Pokemonkort

Publicerad: 2009-11-20

Under torsdagen gick Radda barnen ut med en press release som upplyste kring farorna som forknippas med Pokemonkort. Organisationen har låtit utföra forskning kring de populära korten och kommit fram till att de främjar girighet och egoism bland barn, dessutom riskerar barn som inte får Pokemonkort av sina föräldrar att hamna i en utsatt situation.

Ellen Stjärnberg, barnpsykolog samt presschef vid Rädda Barnen kommenterar;
- Det ligger i Pokemonkortens natur att man ska samla på så många som möjligt av dem, korten saknar helt syfte och funktion, de definieras endast av hur mycket andra barn åtrår dem.

- I en ålder då barn bör lära sig samarbete och kamratanda vädjar dessa kort till de allra värsta egenskaperna hos barnen, girighet och egoism. De barn som har föräldrar som inte köper Pokemonkort, eller endast köper ett fåtal kort kan dessutom hamna i en utsatt situation med livslånga psykiska problem som följd.

Ellen Stjärnberg går in djupare på frågan varför korten är skadliga för barn;
- I skolan lär sig barnen att de alla är lika mycket värda och jämställda, men när de tittar på sina kompisar i klassen märker de genast att Gustav, vars föräldrar köper allt han pekar på, har många fler Pokemonkort än vad de själva har. De löper risk att drabbas av mindervärdeskomplex och prestationsångest med mentala problem för resten av livet som resultat.

Det är av just dessa skäl som Rädda Barnen nu uppmanar till en bojkott av Pokemonkorten tills det att tillverkaren tar sitt ansvar och förändrar produkten så att den blir mer barnvänlig;
- Vi är inte emot Pokemon, däremot vill vi att korten endast ska finnas i två olika utföranden, alltså två olika sorters Pokemon-monster. Detta skulle göra det möjligt för alla barn att få ihop ett komplett set av korten, och inget barn behover känna sig utanför.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev