Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
För att undvika missförstånd har nu PEAB gått igenom sina bestämmelser.
För att undvika missförstånd har nu PEAB gått igenom sina bestämmelser.

PEAB inför nya striktare regler på arbetsplatsen

Publicerad: 2009-05-10

I och med den kritik som uppstod mot PEAB i samband med ett nekat nyhetsrepotage har PEAB nu släppt mer utarbetade och klarare regler för vad som gäller på deras arbetsplatser. Intervjuen skulle gjorts av en journalist från DN med tillhörande fotograf, upplägget var att man skulle närvara vid den sista fikapausen ett par uppsagda byggare har innan de lämnar sitt jobb för sista gången.

Byggarbetsplatsens arbetschef nekade intervjuen och angav arbetsmiljöskäl som anledning, arbetsplatsen var helt enkelt på tok för farlig för att en journalist och fotograf skulle kunna besöka den. Detta ledde senare till en rad missförstånd där PEAB anklagades för instängdhet och nedtystning av varslen.

Som en direkt åtgärd för att slippa framtida missförstånd har nu PEAB genomarbetat sina bestämmelser i hopp om att både byggare och journalister i framtiden inte ska missförstå dem. Bland de nya reglerna anges att skor på arbetsplatsen måste ha stålhätta, om de inte har en klack som överstiger 8 cm, i vilket fall de är undantagna regeln. Hjälm måste också bäras, med undantag för ifall bäraren är högre chef, högt uppsatt tjänsteman eller kund; "I dessa fall kan huvudet anses innehålla mest luft och således är bärande av hjälm överflödigt", anger man i de nya bestämmelserna.

Förutom arbetsmiljön har även en del regler införts av försäkringsskäl, bland annat visiteras nu alla byggare av väktarpersonal efter arbetspasset innan de tillåts gå hem, anledningen till detta anger PEAB som "försäkringsskäl".

- Vi har ju en försäkring för alla de som jobbar här, en byggarbetsplats är ju en farlig plats, ifall någon skadar sig så vill de såklart ha en möjlighet till försörjning av sig själva och sin famil, berättar Fritiof Hansen, försäkringsansvarig vid PEAB.

- Materiel från arbetsplatsen täcks även av denna försäkring, om en byggjobbare, vi kan kalla honom Kjell till exempel, råkar få med sig en skruv i fickan hem av misstag, och sedan ramlar och slår sig så att skruven genomborrar benet på honom, då måste PEAB stå för denna skada eftersom det är arbetsrelaterat. Med en sån risk med våra försäkringar innebär att det är absolut nödvändigt att visitera alla byggjobbare innan de lämnar arbetsplatsen, detta är för att skydda byggarna själva så de inte skadar sig, berättar Hansen.

- I samband med visiteringen, som sker i avklätt tillstånd med kirurghandskar, passar vi också på att spola av byggarna med en högtryckstvätt. Det är ren effektivisering bara, då de redan står uppradade kan vi lika gärna tvätta av dem, de blir så svettiga och äckliga efter en dag uppe på byggnadsställningarna. Då kan vi vara helt säkra på att de inte luktar illa eller så ifall vi har kundbesök nästa dag. Om vi har vackra damer i högklackat på besök som kommer och tittar på våra byggen kan vi inte riskera att skrämma bort dem med svettluktande byggjobbare, berättar Fritiof Hansen.

Vidare bestämmelser innebär även att fotografier ej får tas någonstans på arbetsplatsen utan skriftligt intyg från huvudkontoret. Denna regel infördes som ett led i jämställdhetsarbetet då PEAB tidigare haft problem med smygfotografering och utvikning av byggarbetare som fotograferats i shorts eller på varma dagar, utan tröja. Dessa fotografier hamnade sedan på diverse pornografiska hemsidor där de kunde laddas ned mot betalning, även almanackor med halvnakna svenska byggare påträffades av turister i Thailand.
- PEAB är ett modernt bolag där det inte finns utrymme för sexism, genom denna bestämmelse vill vi skydda våra byggare från sexism och sexuellt utnyttjande, kommenterar jämställdhetschefen Arne Skohorn.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Helfoder för hund och baby