Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
27 September 2022
 
Dole misstänks också för att sälja bananer till krigförande länder.
Dole misstänks också för att sälja bananer till krigförande länder.

Omtvistad film orsakar MAXimal banankontakt

Publicerad: 2009-10-06

Den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gerttens film Bananas! Har fått mycket uppmärksamhet under året, I filmen avslöjas hur fruktjätten Dole förgiftar fattiga plantagearbetare i Nicaragua genom att använda ett giftigt besprutningsmedel vid odlingen, dessa plantagearbetare lyckas sedan stämma Dole på miljonbelopp.

Filmen har väckt starka reaktioner och Dole försökte också stämma filmens skapare Fredrik Gertten, nu blir den svenska snabbmatskedjan MAX den senaste parten att ge sig in I banankonflikten.
- Vi stöder helhjärtat arbetarna I Nicaragua i deras kamp mot det onda företaget Dole, kommenterar MAX vd Bengt Rickardsfors.

MAX kommer visa sitt stöd för bananarbetarna genom att byta ut sin Dole-producerade fruktsallad mot en svensk sådan.
- Jag tror att Dole riskerar att tappa fler kunder på grund av sitt felaktiga agerande, anser MAX vd Bengt Rickardsfors.

Det är dock osäkert hur stor inverkan detta leverantörsbyte innebär för Dole eftersom den svenska snabbmatskedjan I huvudsak säljer biffkött, pommes frites, läsk och glass, inte bananer. Faktum är att få kunder ens känner till att MAX saluför fruktsallad. Enligt en undersökning som Svenskbladet genomfört sålde MAX endast fyra fruktsallader under hela verksamhetsåret 2008.

Studenten Johan Sunevall 21, stöder helhjärtat MAX;
- Jag har helt slutat att äta bananer, istället äter jag en portion pommes frites eller lökringar som mellanmål när jag blir hungrig, med MAX originalsåsdip, tillägger Johan.

Matilda Anckarhamn 23, stöder även hon MAX beslut;
- Jag är jättestolt att MAX tar denna etiska ståndpunkt och jag tycker inte alls att det är en cynisk medial PR-kupp.

Martin Hagström 22, har sin egen uppfattning om utspelet;
- Vem fan går till MAX för att käka fruktsallad?


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN Metro DI Privat VK Syd SvD
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 2 kommentarer

bananzuka
Fy, med bananer till krigförande länder. Är det bananrepubliker det handlar om? Problemet med bananskalsfält kan ju kvarstå långt efter konfliken har lösts. Dessa förädiska halkfällor kan ta lång tid att röja. Framförallt drabbas civila offer, äldre med benskörhet.

O. Nani, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

But, We Have No Bananas!
Om du är en moderat och är född i en fattig stat bor du allt där solen skiner gott om mat och goda viner Med en banan i varje hand klarar sig Bohman i varje land där är det ju sånt vackert väder att du inte behöver några kläder med en trasa på din kropp i varma land så duger det gott Med en banan i varje hand klarar sig Bohman i varje land Man kan undra om du är riktigt hel Bohman Har du sett ett barn svälta ihjäl? Bohman

KSMB, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank