Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Med Death Penalty får barnen en mer realistisk bild av världen
Med Death Penalty får barnen en mer realistisk bild av världen

Legos nya storsäljare: Dödsstraff

Publicerad: 2010-12-09

Legos nya serie Vardagsdramatik har länge efterfrågats bland psykologer och kuratorer runt om i landet.

Man har tröttnat på att barn varit rädda för låtsashot som Voldemort och Darth Vader, när det i själva verket är mammas sprit, pappas heroin och farbror Petterssons löften om kattungar och smågodis som är de verkliga hoten.

- Lär barnen vad som är verkligt farligt, lek med dem och visa vilka karatesparkar man kan rikta mot fula gubbar som farbror Pettersson om de är dumma, föreslår Arne Sjölén, barnpsykolog på Linköpings lasarett.

De nya byggsatserna Knarkarkvart, Fyllecell, Trafficking, Rånmord och Dödsstraff beräknas bli storsäljare och ska få hjulen på det danska leksaksföretaget att rulla. 

I USA har bland annat Death Penalty välkomnats av Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger som föreslår att skolorna köper in byggsatserna så att barn kan lära sig hur en avrättning går till och får veta vilka som får dödsstraff och varför. Han tror att kunskapen därmed kommer att öka förståelsen för varför vissa måste dö.

- Barnen får leka bödlar och identifierar sig därmed med den goda sidan mot den onda, säger guvernören i en kort intervju med Svenskbladet.

- Först får en Lego-gubbe rånmörda en annan, och sedan får en Lego-bödel avrätta honom. Genialiskt! jublar Schwarzenegger.

Men protester har hörts från bland annat Amnesty och Human Rights Watch som i många år kämpat mot dödsstraffet.

Peter Pluntky, leksaksexpert, jublar:

- Här är ytterligare en leksak för föräldrarna att gömma undan. Jag skulle aldrig låta mina barn eller barnbarn peta på en sådan raritet. Då blir den ju värdelös.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: AB AB 2 Lego
Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!