Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
29 Mars 2024
 
Filmen följer Lars Ohly från tågmästare till revolutionär.
Filmen följer Lars Ohly från tågmästare till revolutionär.

Stor filmpremiär för "Ohly"

Publicerad: 2009-05-24

Lagom till Kristi Himmelsfärdshelgen släpptes den nya storfilmen "Ohly Kommunisten". Filmen är baserad på en serie intervjuer med vänsterpartiets partiledare Lars Ohly och presenterar en alternativ syn på hur hans liv hade kunnat se ut ifall han inte valt att bli partiledare.

Filmen består av två fristående delar, varav den första, "Ohly – Kommunisten", följer Lars Ohlys väg från spärrvakt till befälhavare i ett gerillakrig i ett icke namngivet sydamerikanskt land. Detta leder till störtandet av en diktator vid namn Fredrico Reinfeldto, medan den andra filmen "Ohly - Partikamraten" (som har svensk premiär September 2009) främst handlar om Ohlys tid efter revolutionen då han först tar sig an bröderna Wallenberg och sedan blir ordförande för den omorganiserade arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

Den första filmen beskriver den Lars Ohly som ännu inte blivit "Ohly", det korta smeknamnet han anammar efter att ha skapat sig ett rykte. Och vem är då den unge Lars Ohly? En utböling som i egenskap av prästson måste ta revansch för att han körs över av arbetarsönerna, trots att han getts uppdrag direkt av partistyrelsen? Eller någon som vinner respekt genom sin förmåga att lösa konflikter, lära analfabeter skriva? Svaret är att han är lite av varje, inte minst får man se honom i ett par scener på Sollentuna pendeltågsstation som spärrvakt, även i den blodiga slutscenen där han möter sin nemesis Lars Leijonborg visar också ytterligare en sida av Lars Ohly.

Filmen innehåller dock ett flertal gerillastridsscener samt även ett antal heta kärleksscener med den kvinnliga medrevolutionären Hanna Zetterberg (i filmen spelad av Noomi Rapace). Efter att Hanna spelat in Ronja Rövardotter rymmer hon hemifrån och smiter på ett fartyg till Sydamerika där hon av en slump träffar på den unge revolutionären Ohly och följer honom sedan tätt genom hans liv.

Elisabeth Biström, vice ordförande i Ung Vänster, har redan gett "Ohly - Kommunisten" fem röda stjärnor i Ung Vänsters medlemstidning;
- Det är inspirerande att se hur Lars liv hade kunna bli om han hade skitit i att jobba för SJ och fortsatt kalla sig för Kommunist.

Vänsterpartiets före detta partiledare Gudrun Schyman har dock kritiserat filmen och sagt att den har för få kvinnor i ledande roller och att de kvinnor som är med är översexualiserade. Schymans karaktär dyker inte upp förrän i den andra filmen där hon gestaltas av Susanne Reuter.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!